Societat 24/05/2024

Educació vol tancar l'IES Politècnic, denuncien els professors

La Conselleria assegura que no s'ha pres cap decisió al respecte i que, quan s'adopti, "se n'informarà al centre de manera detallada"

2 min
Entrada de l'IES Politècnic de Palma

PalmaL'Assemblea de professors de l'IES Politècnic assegura que la Conselleria d'Educació els ha comunicat la decisió de tancar el centre. "Ens ho ha dit verbalment, però mai per escrit, com hem exigit", exposa en un comunicat. Els professors diuen que el curs vinent la Conselleria ja vol eliminar una línia de primer d'ESO i després les anirà suprimint a la resta de cursos (tots els d'ESO i els de Batxillerat). D'aquesta manera, l'IES desapareixeria com a tal i a l'edifici només hi quedarien els graus d'FP. "És paradoxal, atesa la demanda: les adscripcions pel curs vinent ascendeixen a tres grups de primer d'ESO. Ho pagarà l'alumnat amb ràtios més altes encara i, sobretot, l'alumnat més desfavorit, perquè es perdran recursos del programa PROA, del PAE i per finançar activitats de reforç, esportives i culturals extraescolars. En definitiva, una bona retallada", denuncien els docents.

Per part seva, la Conselleria assegura que encara no s'ha pres cap decisió al respecte. "Quan es tingui, se n'informarà el centre de manera detallada", diuen.

El Politècnic es va crear l'any 1994 com a Institut d'Ensenyament Secundari (IES). Ha format 30 generacions d'alumnes. El curs actual compta amb 313 alumnes de Secundària i 45 places de professors d'aquesta etapa. L'Assemblea diu que la Conselleria excusa el tancament "en un suposat augment de les línies de Secundària a l'IES Ramon Llull, però continua negant-se a posar-ho per escrit". "No podem creure que hagi planificat una reestructuració sensata del sistema d'Instituts d'Educació Secundària (IES) de Ciutat", exposen. Cal recordar que l'IES Politècnic és un centre d'Atenció Preferent a causa de la vulnerabilitat socioeconòmica dels seus estudiants.

Docents amb plaça definitiva, adjudicats

Als docents, també els genera estupefacció que fa menys de dos mesos la Conselleria va decidir i publicar al BOIB que, després del Concurs General de Trasllats de 2024, molts professors tenen la destinació definitiva a l'IES Politècnic. "Improvisen, doncs, amb l'educació dels nostres nins i nines i amb les nostres feines", lamenten. Per altra banda, dels docents destinats ara al centre "n'hi ha que tenen molts de punts, i ningú els ha avisat que han agafat una plaça definitiva amb data de caducitat", diu una docent del centre, consultada per l'ARA Balears.

El tancament de l'IES, enutja l'Assemblea, "va en contradicció amb l'augment progressiu de la població en edat escolar de Palma". Segons l'INE, a 1 de gener de 2022 hi havia 21.073 nins i nines d'entre 12 i 16 anys a Palma; 384 més que el 2018 i 2.869 més que el 2000. "Tot i l'augment de la població estudiantil, fa més de 30 anys que no es construeix cap centre de Secundària a Palma, ni s'amplien els centres existents. Es tracta d'una reivindicació històrica. Ignorar-la ens ha duit on ens ha duit", critiquen.

stats