Societat 23/01/2024

Educació anuncia 400 euros mensuals per als docents desplaçats

També s'identificaran totes les places de difícil i molt difícil cobertura que hi ha arreu de les Balears i es renegociarà el plus de residència amb l'Estat

2 min
Alumnes en una aula de secundària de Barcelona. Segons l’enquesta Talis sobre docència, un 87% dels professors de l’Estat mai han observat la classe d’un col·lega.

PalmaEducació oferirà un màxim de 400 mensuals euros als docents destinats a les Pitiüses. L'aportació d'aquesta quantia queda supeditada a l'aprovació l'esmena del PP que la inclou, al Decret llei d'habitatge. El plantejament preveu signar convenis amb empreses d'allotjament turístic perquè posin habitatges a l'abast dels professionals desplaçats a l'illa, també per als sanitaris. Els beneficiaris podran rebre un màxim de 400 euros mensuals, però els hotels podran fixar el preu que vulguin, que no estarà regulat. "Hem de tenir present que serà temporada baixa", ha dit el conseller d'Educació, Antoni Vera, aquest dimarts, per justificar que no es posi un límit a les tarifes.

Aquesta és una de les mesures que el conseller ha presentat a la primera Mesa d'Insularitat, a Eivissa, i en la qual s'han tractat altres mesures com l'increment del plus de residència que reben els docents de les Balears i que actualment se situa en 83 euros en el cas de Mallorca i 100 euros a la resta de les illes. Vera, però, ha dit que per modificar aquest import caldrà negociar amb l'Estat. "Les quanties estan limitades per reial decret. Ens comprometem a parlar amb el Ministeri i amb les forces polítiques que governen Espanya perquè siguin sensibles amb les dificultats de les Balears i ens deixin igualar el complement amb el de les Canàries i el de Ceuta i Melilla. Demanarem al govern d'Espanya que iguali el complement o ens el deixi incrementar d'acord amb la base salarial".

Evitar els claustres sense docents

Per altra banda, Educació farà feina per identificar les places de difícil i molt difícil cobertura, tant a les Pitiusses com a la resta d'illes, per facilitar-ne la cobertura i que no es produeixin situacions com les d'enguany, en les quals, en alguns casos, les plantilles no s'han cobert fins al novembre. Vera ha diferenciat entre dues casuístiques. En primer lloc, les places de difícil i molt difícil cobertura, "on tothom ha de tenir un sou digne", i, després, aquelles "solucions complementàries" que dona la Conselleria per cobrir "places momentànies". D'aquí a pocs mesos començarà el concurs de trasllats, i al setembre quedaran places que s'hauran de cobrir amb interins: "El que no vull és anar a l'institut de Formentera a principi de curs i que faltin 16 professors", ha assegurat Vera.

Dormir al cotxe

L'ARA Balears ja va explicar les dificultats que pateixen els docents desplaçats a Eivissa per trobar un habitatge on viure el temps que estan allà, que a vegades són pocs dies o setmanes. “Vaig dormir durant cinc mesos al cotxe, amb un matalàs col·locat a sobre dels seients reclinats, i em dutxava en un poliesportiu”, va explicar Rosa (nom fictici) i que arribà a l'illa el setembre de 2021. “Em sentia cansada, tota sola i culpable per abandonar la meva família. A més, m'havia de quedar a l’institut al vespre per poder preparar les classes”, continua. No va ser fins al febrer que un amic la va allotjar de manera clandestina en un pis. No figurava al contracte i pagava 490 euros. Només hi estava de dilluns a dijous, perquè cada divendres partia a Mallorca per estar amb els seus fills (que en aquell moment eren molt petits) i el seu marit", va dir.

stats