Societat 26/04/2023

Educació incorporarà 20 cicles d'FP nous el curs 2023-2024

Els estudiants disposaran de 1.500 places més i es contractaran 110 docents

3 min
Uns alumnes de FP fent pràctiques/ FERRAN FORNE

PalmaLa Conselleria Educació i Formació Professional ha informat aquest dimecres que per al curs 2023-2024 hi haurà 1.500 places noves d'FP, així com 110 docents més i 20 cicles formatius nous. En un comunicat, Educació ha explicat que en el curs actual s'han comptabilitzat 19.500 alumnes d'aquesta modalitat, enfront dels 19.760 de l'anterior. D'aquests, 2.172 han fet cursos de Formació Bàsica; 9.774 de Grau Mitjà; 7.449 de Grau Superior i 105 han fet cursos d'especialització.

D'entre les noves titulacions que s'afegiran, tres són de Bàsica; set, de Grau Mitjà; nou, de Grau Superior i una, d'especialització. Una d'elles, a més, suposarà la implantació, per primera vegada a les Balears, de la família professional de Tèxtil, Confecció i Pell. Es tracta del grau de Bàsica d'Arranjaments i Reparació d'Articles Tèxtils i de Pell (TCP11).

El desglossament per illes mostra que Mallorca tindrà 14 cicles nous, dos de Bàsica, cinc de Grau Mitjà i sis de Grau Superior, i un curs d'especialització. A Menorca, s'incorporen dues titulacions, una de Bàsica –Arranjaments– i l'altra, de Grau Superior –Màrqueting i Publicitat–, mentre que a Eivissa s'implantaran quatre cicles nous, dos de Grau Mitjà –Guia en el Medi Natural i Temps Lliure, i el d'Instal·lacions Elèctriques i Automàtiques– i dos de Grau Superior, –Desenvolupament d'Aplicacions Web i el d'Animació Sociocultural i Turística.

123 certificats de professionalitat

El curs 2023-2024 s'incorporarà un nou curs d'especialització, el d'Instal·lació i Manteniment de Sistemes Connectats per Internet (IoT), de la família professional d'Electricitat i Electrònica (ELE). Per accedir a aquest cicle, que s'impartirà al CIFP Politècnic de Llevant (Manacor), serà necessari poder acreditar un títol de tècnic d'FP. Per altra banda, es mantenen els que es varen implantar durant els cursos passats: el de Forneria i Brioixeria Artesanal; el de Ciberseguretat en Entorns de les Tecnologies de la Informació; el d'Intel·ligència Artificial i Dades Massives; el de Desenvolupament de Videojocs i Realitat Virtual i el de Manteniment de Vehicles Híbrids i Elèctrics.

Amb la vista posada en el curs que ve, un total de 38 centres educatius han demanat poder impartir 123 certificats de professionalitat, de 17 famílies professionals. Per fer-ho possible, s'hauran d'incorporar una trentena de docents. Cal destacar que aquest tipus de certificat acredita que una persona treballadora és competent amb una qualificació professional inclosa en el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals.

També el curs vinent, s'obrirà una oferta de fins a sis aules de tecnologia aplicada (Ateca) per als diferents centres educatius. Des del curs 2020-2021, s'han incorporat 16 aules d'aquesta tipologia. Es tracta d'espais tecnològics que s'aproximen a entorns de treball, amb la incorporació de recursos propis de cada sector productiu, mitjançant simuladors i altres elements tecnològics.

Foment de l'emprenedoria

Per altra banda, el curs que ve es podran incrementar, fins a un màxim de 10, les aules d'emprenedoria noves. Actualment ja n'hi ha a 28 centres de les Balears. Amb aquest espai es pretén facilitar la constitució d'empreses i l'autoocupació, d'una manera responsable des del punt de vista social i ètic, explica Educació. El propòsit és que els alumnes plategin una idea de negoci i que amb posterioritat trobin els recursos per posar-la en marxa. Per a tot plegat, tenen el suport d'un tutor i també disposen d'un espai dotat d'equipaments informàtics.

El procés d'admissió a les diferents titulacions presencials serà únic i es desenvoluparà en dues fases diferenciades i no excloents. Es dividirà en una primesa fase al mes de juny –de l'1 al 30 de juny– i una segona el mes de setembre –de l'1 al 7 de setembr-. Aquesta darrera fase és per a aquells que volen accedir a places d'FP a distància i modular, als certificats de professionalitat i a les places vacants, en el cas d'aquelles persones que no hagin aconseguit una plaça a la primera fase. Serà durant el darrer trimestre de l'any quan s'obrirà el procés per optar als cursos d'especialització. Pel que fa al procés d'admissió a l'oferta formativa dual, es mantenen els terminis de les dues fases descrites prèviament, però, en aquest cas, es farà el procés de manera telemàtica.

stats