Medi Ambient
Societat 28/02/2024

Ecologistes reclamen al Consell de Mallorca que prioritzi la protecció de Son Sales i rectifiqui

Les entitats demanen a la institució insular que compleixi també la Llei 10/2029 de canvi climàtic

ARA Balears
2 min
unnamed (1)

PalmaLes entitats agrupades a la plataforma 'Renovables Sí, però així NO' han reclamat al Consell de Mallorca que "prioritzi" la protecció de Son Sales (Marratxí) i que rectifiqui l'informe favorable a la tramitació del projecte d'una central fotovoltaica a la zona. Segons han assenyalat en una nota de premsa aquest dilluns, el projecte situa la central en sòl rústic protegit per la normativa urbanística de l'Ajuntament de Marratxí, la qual cosa suposa "una greu situació d'indefensió del sòl rústic protegit" davant l'"allau" de parcs fotovoltaics a Mallorca.

En relació amb l'informe favorable emès per la institució insular, la plataforma "no entén" que el Consell "no prioritzi" la protecció i permeti fer una instal·lació industrial energètica en una zona protegida i d'alt interès paisatgístic. Per als ecologistes, aquesta situació suposa una "forta contradicció" entre el planejament municipal aprovat i les consideracions de l'informe del Consell que aprova el projecte incomplint el Pla Territorial Insular de Mallorca. Segons el pla, "en cas de dubte o contradicció amb el planejament general municipal sobre la qualificació o categoria de sòl rústic, prevaldrà la més restrictiva de les que resultin dels plans de delimitació gràfica de les categories de sòl rústic del PTM".

Per això, demanen al Consell que rectifiqui la decisió i que compleixi també la Llei 10/2029 de canvi climàtic. A més, han criticat la situació de "priorització" davant qualsevol normativa de les instal·lacions de centrals fotovoltaiques en sòl rústic "sense preservar el valor i l'ús agrari". 'Renovables Sí, però així NO' ha reclamat a l'Ajuntament de Marratxí que faci un informe desfavorable a la instal·lació del projecte de Son Sales, ateses les normes del municipi que estableixen Son Sales com a sòl rústic protegit, i davant l'incompliment del Consell de preservar i prioritzar la normativa municipal.

En aquest sentit, han apuntat que la institució insular ha "passat la pilota" al Consistori, ja que ha informat de manera favorable supeditada a les limitacions per part de l'Ajuntament. "H estam totalment en desacord perquè no hi ha dubte que la classificació del sòl com a protegit fa inviable jurídicament el projecte". Amb tot, han apel·lat al "sentit comú" dels serveis municipals, entenent que cobrir de plaques solars un espai classificat com a àrea d'interès paisatgístic "és incompatible amb la conservació dels seus valors". La plataforma ha lamentat també la falta de participació ciutadana dels veïns o interessats en el projecte, argumentant que, segons la normativa en matèria energètica, s'han de fer processos de participació ciutadana.

No s'ha fet cap procés de participació ciutadana, excepte la possibilitat de fer al·legacions, com qualsevol altre projecte, han subratllat, i ha reclamat un procés o possibilitat de participació. "Ens trobam, així, amb un incompliment de la llei i en una indefensió democràtica de participació de la ciutadania", han criticat. Les entitats que integren la plataforma són el GOB, Amics de la Terra, ARCA, Apaema, Attac Mallorca, Son Bonet Pulmó Verd, No Macro Renovables a Son Fuster, La Utòpica Xarxa Ecosocial, Bona Ona, Amics de la Vall de Coanegra, No al Parc FTV sa Pobla, Xarxa per la Sobirania Alimentària, SEAE, Reviure Tofla, XR Mallorca, Assemblea Popular de Son Sardina i sa Garriga, Som Energia i Som Serveis Energètics.

stats