Ecologia
Societat 18/01/2024

Entitats ecologistes al·leguen contra el projecte del polígon de Son Sales a Marratxí perquè està en sòl rústic

Aquesta zona en concret disposa d'un mínim de dos jaciments arqueològics i hi habiten espècies de mamífers i rèptils protegits

ARA Balears
2 min
Ubicació projectada del projecte.

PalmaEntitats de la Plataforma 'Renovables Sí, però així NO!' han presentat al·legacions a la sol·licitud de declaració de projecte del polígon fotovoltaic de Son Sales a Marratxí per estar ubicat en sòl rústic protegit. Reclamen també que aquesta mena de projectes haurien de suspendre la seva tramitació fins a disposar de la corresponent planificació energètica, territorial, agrària, paisatgística i ambiental amb totes les garanties.

Segons expliquen l'Associació de Veïns La Pua de Marratxí i el GOB, entitats que formen part de la plataforma ecologista, aquest polígon energètic es vol projectar a la finca de Son Sales que, segons la classificació de les Normes subsidiàries, es troba en sòl rústic protegit, concretament en una àrea rural d'interès paisatgístic (ARIP). Així ho va determinar l'Ajuntament de Marratxí l'any 1999, assenyalen, valorant el seu entorn, el conjunt d'ecosistemes existents i els seus valors ambientals, culturals i paisatgístics en un municipi greument afectat –ja el 1999– per un urbanisme extensiu de baixa densitat, com també per albergar grans equipaments comercials fora dels nuclis urbans.

En aquest sentit, argumenten que tant la Llei de canvi climàtic i transició energètica com la Llei de projectes industrials estratègics de les Balears són contràries a la creació d'aquests projectes en sòl rústic. Aquesta construcció, esgrimeixen, aniria en contra també de l'Estratègia de paisatge del Consell de Mallorca.

Per altra banda, les entitats diuen també que aquesta zona en concret disposa d'un mínim de dos jaciments arqueològics. Alguns d'aquests jaciments apareixen situats a la publicació III Jornades d'Estudis Locals de Marratxí Els jaciments arqueològics de Marratxí de Javier Aramburu-Zabala i Vicenç Sastre i Arrom. Aquests jaciments es troben protegits per la Llei de patrimoni històric de les Illes Balears. A més, segons expliquen, a la totalitat d'aquesta zona hi habiten espècies de mamífers i rèptils en règim de protecció especial, com la tortuga mediterrània i l'eriçó (atelerix algirus).

Per tot això, les entitats, com a part de la Plataforma 'Renovables Sí, però així no', sol·liciten la desestimació del projecte.

stats