Societat 08/10/2014

Rajoy, sobre l'Ebola: "Deixin treballar els professionals"

El president espanyol fa una crida a la tranquil·litat i reclama "confiança" al Congrés. S'ha creat una comissió de seguiment que donarà informació diària

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El president espanyol Mariano Rajoy i la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, durant la compareixença al congrés aquest matí. Ballesteros / Efe

Madrid"Aquesta situació la superarem". El president espanyol, Mariano Rajoy, ha volgut transmetre un missatge de tranquil·litat aquest dimecres des del Congrés sense acceptar cap mena d'error, després que una infermera de l'Hospital La Paz de Madrid es vagi contagiar d'Ebola. Durant la sessió de control de la cambra baixa ha reconegut que "cal estar atents, però mantenir alhora la tranquil·litat". Davant les crítiques per la compareixença de només 20 minuts de la ministra de Sanitat, Ana Mato, dilluns, el govern espanyol ha constituït una comissió de seguiment que aglutina tant els responsables de Sanitat de la Comunitat de Madrid com de l'executiu central i les institucions europees. "La transparència ha de ser total", ha recalcat Rajoy als passadissos del Congrés, i ha matisat que estan en contacte amb l'Organització Mundial de la Salut.

Les prioritats que s'ha marcat l'executiu són: primer de tot, atendre l'auxiliar d'infermeria contagiada pel virus; en segon lloc, vigilar tots els contactes; en tercer lloc, investigar la raó del per què s'ha produït el contagi, i per acabar, explicar la situació a la informació pública. Rajoy ha sortit en defensa dels professionals sanitaris espanyols, "els millors del món", i ha demanat als diputats que "hi confiïn i els deixin treballar". "Ells han de marcar les pautes que s'han de seguir", ha matisat.

No estava previst que durant la sessió de control al Congrés es parlés de l'alarma per Ebola. L'anunci del contagi ha estat molt recent i no s'havia pogut incloure una pregunta al govern espanyol en aquest sentit. Tot i això, PSOE i PP han pactat aparcar una de les qüestions sobre la reforma laboral per treure el tema. El líder socialista, Pedro Sánchez, ha demanat a Rajoy "claredat, informació, rigorositat i solvència per garantir la seguretat sanitària" a l'estat espanyol. "Nosaltres no contribuirem a sembrar dubtes a l'opinió pública, ja tindrem temps de solucionar qüestions públiques", ha afegit Sánchez.

stats