Societat 25/02/2019

Diverses entitats demanen que s'aturin els projectes d'enllumenament de monuments de Palma

ARCA i Joves Arquitectes de Mallorca, entre d'altres, consideren que el tipus de focus elegits fan perdre riquesa arquitectònica als edificis

Ara Balears
2 min
Els experts creuen que s'ha d'enllumenar tot el conjunt arquitectònic de la zona de la Catedral.

PalmaDiverses entitats ciutadanes han demanat a l'Ajuntament de Palma que paralitzi els projectes d'enllumenament de la Seu i el castell de Bellver i que "obri un temps de reflexió i participació ciutadana, a fi d'establir uns criteris consensuats sobre l'enllumenament dels edificis històrics de la nostra ciutat". Les entitats que han signat la proposta són ARCA, Joves Arquitectes de Mallorca, Grup d'Opinió d'Arquitectes, Palma XXI i Associació de Veïnats Districte Centre.

"Les entitats sotasignades en cap cas ens oposam a la millora de l'eficiència energètica i a la reducció del consum. No obstant això, els responsables municipals obvien una sèrie d'inconvenients molt greus que han obligat les nostres entitats a intervenir públicament", destaquen.

Aquestes entitats consideren que els edificis històrics, com la Seu, l'Almudaina, Bellver, la Llotja o altres, han de ser coneguts des de prop, pel que són i per la seva arquitectura. "El protagonista no ha de ser l'enllumenament, que en aquest cas ha d'evocar més que mostrar", de manera que ha de ser humil i discret.

També es pensa que "considerar la il·luminació de la catedral ignorant el seu entorn monumental és inacceptable. No es pot il·luminar la catedral sense tenir en compte el Palau Episcopal, l'Almudaina i tot el seu entorn".

S'oposen a crear un espectacle cinematogràfic de color que banalitzi els monuments i consideren que "la tècnica de la uniformitat lumínica amb els leds fa perdre riquesa arquitectònica a l'edifici. La qualitat de reproducció dels colors sol ser deficient. Sovint aquest tipus d'il·luminació provoca ombres a l'inrevés, la qual cosa distorsiona la volumetria, els detalls i les textures, canviant, en conseqüència, la percepció del monument".

"Els edificis esmentats són una part molt important del patrimoni de tots els ciutadans i, per tant, la seva il·luminació ha de tenir un ampli consens social", afegeixen.

stats