Diada de les Balears
Societat 29/02/2024

Mercadets, concerts, competicions i activitats familiars pel Dia de les Balears

Es duran a terme 258 activitats infantils, esportives, participatives, gastronòmiques i culturals

ARA Balears
3 min
El Dia de les Balears de 2023.

PalmaEls actes de la Diada de les Illes Balears tindran lloc des del 29 de febrer fins al 3 de març. Es duran a terme 258 activitats infantils, esportives, participatives, gastronòmiques i culturals de les quals 185 tindran lloc a Mallorca (144 a Palma i 43 a la Part Forana), 45 a Menorca, 20 a Eivissa i 5 a Formentera. Enguany el lema és 'Som el que estimam – Estimam el que som'.

Medalla d'Or i premis Ramon Llull

El programa d'actes del Dia de les Illes Balears s'obre aquest dijous, 29 de febrer, amb el lliurament dels premis Ramon Llull i de la Medalla d'Or del Govern de les Illes Balears, a l'edifici de la Llotja. Enguany, la reina emèrita Sofía rebrà la Medalla de la Comunitat. Els premis Ramon Llull, per la seva banda, reconeixen: Enric Benito Oliver, Beatriz Morales-Nin, Jose Antonio Fayas Janer, Mater Misericordiae, Menorca Talaiòtica, Es Baluard, Joan Planells Ripoll, Galeria Xavier Fiol, Llorenç Rosselló Horrach, Lorenzo Santamaría, Palma Futsal, Mariona Caldentey, Cata Coll i Sebastian Pons. A títol pòstum, els premis reconeixen: Gabriel Sampol Mayol, Teresa Costa Castelló i Maria José Massot Ramis d'Ayreflor.

El Mercat de les Illes Balears

El tradicional Mercat de les Illes Balears, que es podrà visitar aquest divendres, 1 de març, tindrà prop de 200 paradetes. Estarà dividit en diversos espais:

  • El Mercat d'Oficis Tradicionals, que augmenta en un 10% la presència d'artesans i que se situarà al passeig de Sagrera (fins al carrer del Consolat), a la plaça de les Drassanes i la vorera al costat de l'Hort del Rei.
  • El segon espai es podrà trobar al marge del Mercat d'Oficis, que comprendrà el tram restant del passeig de Sagrera fins a la Feixina, on també tindrà lloc una mostra gastronòmica amb una important presència de les cases regionals.
  • A més, hi haurà una fira de denominacions d'origen, indicacions geogràfiques protegides i productes de qualitat de les Illes Balears amb 17 expositors entre l'Hort del Rei i el parc de la Mar.

Concert de Tomeu Penya a l'Hort del Rei

Dia 1 tindrà lloc un concert al migdia a l'Hort del Rei a càrrec de Tomeu Penya, Bep Marquès & Joss Crespí, Albert Oliva i La Guineu i dos espectacles durant l'horabaixa, un de cavall de Menorca a la porta de santa Catalina i un altre amb el títol de 'I tu què saps?', basat en el concurs 'Jo en sé més que tu' d'IB3. A més, es realitzaran 49 tallers d'oficis tradicionals.

Concert de Jaume Anglada al passeig del Born

Per altra banda, dissabte, dia 2, Jaume Anglada oferirà un concert a les 20 h al passeig del Born.

Activitats esportives

Quant a l'agenda esportiva, que ha estat programada en col·laboració amb les federacions esportives, destaquen la XIII Marxa Cicloturista, de 90,5 km, el gran premi Govern de les Illes Balears i el premi Illes Balears de trot a Son Pardo, el XVIII trofeu Illes Balears de piragüisme, el campionat de les Balears de vela, el campionat de natació amb aletes i tornejos de tir amb fona i escacs.

Jornada de portes obertes a les Institucions

A més, aquesta festa tornarà a ser una oportunitat per conèixer de més a prop les institucions, per la qual cosa es mantenen també les jornades de portes obertes al Parlament, el Consell de Mallorca, el Palau de Congressos, Cort o el Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera, entre d'altres.

Ple del Consell de les Comunitats Balears a l'Exterior

Enguany, a més, s'ha fet coincidir el Ple del Consell de les Comunitats Balears a l'Exterior, que enguany celebra el seu 25è aniversari, amb la Diada. El Ple del Consell de les Comunitats Balears a l'Exterior s'ha duit a terme el 28 de febrer a l'Arxiu del Regne de Mallorca i ha comptat amb la presència de 21 representants de cases balears.

En aquest enllaç pots consultar totes les activitats a la web oficial de la Diada i, a continuació, tens els PDF amb les activitats illa per illa.

stats