Societat 29/05/2019

El jutge dictamina presó preventiva per a l'empresari mexicà detingut a Palma per presumpta corrupció

La Fiscalia mexicana l'investiga per blanquejar doblers fruit de la suposada venda amb sobrecost d'una planta de fertilitzants

A. S. / Ara Balears
2 min
Detenen un empresari mexicà a Palma per ordre de la Interpol

PalmaEl jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha dictaminat presó preventiva comunicada i sense fiança per a Alonso Ancira, empresari mexicà i propietari de la siderúrgia 'Altos Hornos de México' (Ahmsa) investigat per diversos delictes de corrupció i sobre el qual existia una ordre de detenció de les autoritats mexicanes. El magistrat ha considerat que existia risc de fugida perquè l'empresari, que era a Mallorca de vacances, va avançar un vol que tenia previst pel 5 de juny al Canadà, segons ha informat l'agència Efe. Està previst que Ancira ingressi a un centre penitenciari de la capital espanyola durant les pròximes hores.

L'empresari, que ha estat detingut aquest dimarts a l'aeroport de Palma a les 21.40 h del vespre, quan es disposava a volar cap a Madrid, ha declarat aquest dimecres dematí durant prop de mitja hora per videoconferència, des dels Jutjats de Via Alemanya de Palma. Segons l'interlocutòria del magistrat, a la qual Efe ha tingut accés, l'empresari ha defensat la seva innocència, s'ha negat a ser extraditat a Mèxic i ha demanat la seva llibertat.

Una planta de fertilitzants obsoleta per 500 milions de dòlars

Alonso Ancira s'enfronta a Mèxic a diverses acusacions per delictes que causaren un "greu dany patrimonial" a la companyia estatal de Petrolis Mexicans 'Pemex', segons la Fiscalia mexicana. La investigació en marxa atribueix a Ancira la venda s'una planta de fertilitzants a Pemex l'any 2014 per prop de 500 milions de dòlars, d'acord amb la denúncia que interposà la petroliera el passat 5 de març. Fonts del govern de Mèxic han indicat a Efe, no obstant això, que el valor de la planta de fertilitzants en realitat no superava els 50 milions de dòlars, de manera que el sobrepreu hauria afectat negativament la companyia propietària de la planta de fertilitzants que, a més a més, no funciona perquè està obsoleta.

Les autoritats mexicanes van emetre una ordre internacional de detenció contra Ancira el passat diumenge. Li atribuïren els presumptes delictes de suborn, frau a l'administració pública i pertinença a organització criminal.

Tot això hauria passat quan Pemex era dirigida per Emilio Lozoya Austín, també investigat dins la mateja causa i sobre el qual també existeix una ordre de cerca i captura, i durant el govern del president Enrique Peña Nieto, també sota sospita per haver rebut presumptament uns 10,5 milions de dòlars en suborns de la constructora brasilenya Odebrecht.

L'advocat d'Ancira, Ismael Oliver, ha explicat davant els mitjans que el seu client ha respost a totes les preguntes que li ha plantejat la Fiscalia i la defensa. També ha assegurat que es tracta d'un "assumpte de doble incriminació" i que el suposat blanqueig de capital mai no s'ha produït: Ancira "no té poders per a executar cap operació" dins d'Ahmsa perquè "és el president del consell administratiu que manca de capacitat executiva". L'empresari també ha explicat davant el jutge Pedraz que no ha tingut cap participació en una operació que hauria passat tots els controls i fins i tot una auditoria.

stats