Societat 08/02/2023

Detecten 237 allotjaments turístics il·legals a Mallorca en un any

El Consell de Mallorca ha fet 2.389 inspeccions en establiments durant el primer any de gestió del servei

2 min
1. Turistes passejant pels carrers de Palma. 2. Una pintada d’Arran a la plaça Major de Ciutat en contra del lloguer turístic.  3. Una vista aèria de Palma.

PalmaEl Consell de Mallorca ha detectat 237 allotjaments turístics il·legals en només 12 mesos a tota l'illa. Aquest és el balanç que fa la institució insular del primer any de gestió d'aquest servei. A banda d'això, els inspectors del Consell han obert 476 actes d'infracció en allotjaments turístics, la majoria de les quals relacionades amb la sobrecomercialització de les places turístiques pertinents.

En total, el Consell ha fet 2.389 inspeccions a establiments de tota l’illa, 1.764 de les quals han estat a allotjaments turístics, 338 a intermediaris turístics i 253 a restauració i establiments d’entreteniment, entre d’altres. Del conjunt d'establiments turístics inspeccionats, s'han obert 587 actes d'infracció, gairebé totes per allotjaments.

Per municipis, dues localitats apleguen la majoria de les actes, que són les que tenen més localitats turístiques de l'illa: Palma, amb 252 actes i Calvià, amb 66. La publicació d'aquestes dades coincideix amb la darrera resolució del Tribunal Suprem, que avala la prohibició de l'Ajuntament de Palma de comercialitzar allotjaments turístics en habitatges plurifamiliars.

El cas de Palma

En aquest sentit, el batle de Palma, José Hila, ha reconegut aquest dimecres en una roda de premsa que "hi ha oferta il·legal, però no arriba als nivells que hi havia abans". "El creixement estava disparat, sha romput aquesta dinàmica i s'ha iniciat el decreixement. De l'altra manera, l'augment era de milers de places, quan Palma ja té una oferta d'allotjament importantíssim", ha denunciat Hila.

Després de Palma i Calvià, els municipis amb actes han estat Llucmajor (50), Alcúdia (25), Capdepera (23), Santanyí (20), Santa Margalida (16), Andratx (14), Manacor (12), Pollença (11) i Sóller (11). Cal recordar que la ciutadania pot informar el Consell si té coneixement d'alguna oferta turística il·legal que a Mallorca. Per aquest motiu, s'ha habilitat l'adreça electrònica inspeccioturisme@conselldemallorca.net.

En aquest sentit, el conseller de Transició, Turisme i Esports, Andreu Serra, ha destacat que "l'objectiu és continuar treballant amb contundència contra l’activitat il·legal als allotjaments turístics i en la lluita contra el turisme d’excessos". Per això, el Consell preveu incrementar el nombre d’inspectors i també d’instructors aquest 2023.

stats