Societat 10/03/2022

Desnonen un home de 60 anys a Sant Agustí, tot i la moratòria que continua en vigor

Segons la plataforma Stop desnonaments, l'afectat pagava "un lloguer abusiu" i ha quedat al carrer per complicacions en els terminis judicials

3 min
60 anys, desnonat.

PalmaJuan, un veí de 60 anys del barri de Sant Agustí de Palma, ha quedat al carrer aquest dijous, "sense tenir on anar", segons explica el portaveu de Stop Desnonaments, Joan Segura, que ha intentat evitar el desnonament "del company" –com diu ell– fins al darrer moment. "Es tracta d'un home de 60 anys, amb 40 de cotitzats, que estava pagant un lloguer abusiu –un estudi petitíssim per 550 euros–. A això s'hi va sumar un deute econòmic que va adquirir durant la pandèmia", indica Segura per argumentar els motius de l'impagament que han aconseguit fer efectiu el llançament.

D'acord amb el portaveu de Stop Desnonaments, tot ha estat producte de complicacions amb els terminis judicials, que han fet impossible que Juan s'empari en el Reial Decret 11/2020, que estableix una moratòria per als desnonaments durant la pandèmia. "El mateix dia que va rebre la demanda, Juan va presentar un escrit d'al·legacions per oposar-se a la demanda [d'impagament que li havia interposat el propietari]. En quatre o cinc dies el cridaren dels jutjats per dir-li que si era una demanda de més de 2.000 euros, que ho era, s'havia de defensar amb un advocat i un procurador", assenyala.

Tot i que l'afectat va sol·licitar tot d'una un advocat d'ofici, el jutjat no va suspendre els terminis per deixar-li respondre, apunta. A això s'hi afegeix el fet que "el Col·legi d'Advocats va fer malament els papers, perquè no hi consta el dia en què havia demanat l'advocat" i, així, "perd més dies de procediment dels que realment havien passat". Una vegada l'advocat designat rep el cas, "demana una còpia de l'expedient al jutjat i demana suspendre els terminis del procediment mentrestant, però li ho donen malament i finalment l'acaben rebent dos dies abans del llançament", afegeix Segura.

Manca de documents per acollir-se a la moratòria

A correcuita, l'advocat d'ofici "va presentar un escrit en què demanava una suspensió pel Reial Decret 11/2020 del covid, i la jutgessa li va respondre que no hi eren tots els documents", fet que es deu –segons Segura– a la manca de temps per entregar-los, atès que només va tenir dos dies. "Durant tot aquest temps, Juan estava convençut que el desnonament estava aturat, perquè així li varen dir al Col·legi d'Advocats, sense mirar les dates ni el cas", lamenta l'activista.

Finalment, ahir, dimecres, l'afectat "va rebre a l'horabaixa una interlocutòria de la jutgessa que deia que no suspenia el desnonament, perquè li faltaven alguns documents". Ara bé, manté el portaveu, "també podria donar un temps per entregar-los i suspendre'l, que això ho fan molts de jutges". Contra això, per una banda, "l'advocat ha enviat un escrit d'oposició a l'execució del llançament aquest matí"; per altra banda, "Juan ha enviat un altre escrit al jutjat enumerant totes les circumstàncies que el duien a la indefensió judicial", manté Segura. "Més que res, perquè haurien d'haver suspès els terminis processals almenys el temps que tarda a passar l'expedient. I és interpretable que encara es podria haver suspès per més temps", defensa.

Mitja hora d'estira-i-arronsa

Com a darrera opció, Stop Desnonaments ha acudit aquest matí al domicili de Juan per evitar que la comitiva judicial el desnonàs. "Amb ells ja a la porta, el jutjat ha rebut els dos escrits i han començat a valorar-los. Però un representant de la propietat, la procuradora i l'agent judicial han demanat als serrallers que hi intervinguessin i començassin a obrir", assegura el membre de Stop Desnonaments.

Després de més de mitja hora d'estira-i-arronsa a cada banda de la porta –en què Segura ha acabat lesionat a causa de la força del serraller–, han aconseguit rompre el bombí i obrir la porta amb un tornavís. També "han arribat quatre agents, i com que érem poques persones perquè no hem pogut convocar a temps, al final s'ha executat", diu l'activista. Només han aconseguit "un acord perquè Juan pugui treure la resta de les seves pertinences dissabte, però ara no té on anar ni on dormir".

stats