El descompte de resident s'aplicarà al final de la compra del bitllet per evitar pujades de preu

A partir del mes de març, les companyies aèries i marítimes que no ho facin seran sancionades

Les companyies aèries i marítimes hauran de canviar l'algoritme en la compra de bitllets. A partir de dia 1 de març estaran  obligades que  la casella del descompte de resident es marqui al final del procés de compra; si no ho tenen habilitat així, seran  sancionades. Amb aquesta mesura, el Govern pretén eliminar la pujad de preu dels bitllets per als residents a les Illes. Així ho ha dit aquest divendres el conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, durant una roda de premsa.

Fins ara, el client marca si és resident al principi del procés de compra, però a partir de març només es podrà fer al final, i així s'assegura que el preu del bitllet no s'alteri. "L'algoritme actual està dissenyat per optimitzar les estratègies comercials de les companyies de transport. La primera pregunta és si un client és resident o no. En funció de la resposta, aquest algoritme entra en un procés d'establiment de preus que pot estar inflat a causa del descompte", ha explicat Pons.

Les companyies aèries apujaren els preus un 22% després de l'augment del descompte de resident

"L'objectiu d'aquesta mesura és que el descompte de resident, del 75%, repercuteixi en els residents de les Illes i no en les companyies", ha dit el conseller. Si bé reconeix que "no és la solució al problema", sí que considera que "podria ajudar a a solucionar-ho", ja que es tracta d'una mesura que evitarà l'increment "desmesurat" del preu base del bitllet que s'ofereix a l'Arxipèlag.

Pons ha recordat que el Govern fa temps que treballa en aquesta petició i que finalment s'ha incorporat a la Llei general de pressupostos que entrà en vigor dia 1 de gener del 2021.
En aquest sentit, ha recalcat que la Llei de pressupostos del govern espanyol, corresponent al 2021, recull una partida de 212 milions d'euros per a les Balears, amb la intenció de compensar l'aplicació del descompte del 75% en els bitllets dels residents.  Per altra banda, ha detallat que enguany el Govern rebrà 50,7 milions d'euros per cobrir el descompte de resident en el transport marítim. 

Cal recordar que l'estiu del 2020 l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal  (AIReF) va proposar substituir el descompte de resident del 75% per una ajuda fixa per a cada ruta. No obstant això, el Govern va rebutjar aquesta proposta perquè el descompte serveix per "compensar la insularitat". Però aquella no va ser la primera vegada que el descompte s'ha posat en qüestió. El ministre de Foment, José Luis Ábalos , ja va assenyalar el setembre passat que s'estaven creuant les dades dels beneficiaris amb Hisenda per controlar la despesa d'aquesta subvenció pública al transport. El Govern li va demanar llavors explicacions i el ministre va assegurar que el descompte estava garantit.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF