Societat 19/03/2021

El descens de casos de covid-19 s’atura a les Balears

Salut en detecta “un augment”dues setmanes després de relaxar algunes restriccions

2 min
Salut espera tornar a vacunar amb AstraZeneca a partir de dimecres.

PalmaNomés han passat dues setmanes d’ençà que el Govern va relaxar algunes restriccions i la corba de la tercera onada del covid-19 ja ha deixat de davallar. Tot i que els contagis actius –que al tancament d’aquesta edició eren de 1.139– continuen baixant des de mitjan gener, el nombre de nous contagis diaris ha tornat a ascendir per retrocedir a xifres de finals de febrer. El divendres 19 de març es varen detectar 59 positius nous en 24 hores, la xifra més elevada des del 27 de febrer, en què varen ser 80. En aquest sentit, la consellera de Salut i Consum del Govern balear, Patricia Gómez, va advertir dijous que havien notat “un augment” dels casos i que “no és casualitat” que “encara tinguem mesures dures”.

No obstant això, els indicadors continuen sent bons. La incidència acumulada a 14 dies (IA14) continua per sota dels 50 casos per 100.000 habitants, concretament a 44 en el conjunt de les Illes. Cal tenir en compte que la Unió Europea dona per controlada la pandèmia quan la IA davalla dels 60 casos. A hores d’ara, l’illa amb menor presència del virus és Formentera, on la IA14 és de 8,3; seguida de Menorca, amb una IA14 de 16,1. Mallorca és la que pitjor situació té, amb 47,3 casos per cada 100.000 habitants, juntament amb Eivissa, que en té 44,6. Pel que fa a la taxa de positivitat de les proves diagnòstiques fetes, la xifra es manté gairebé igual que fa dues setmanes, amb un 1,74%.

A més, els pacients ingressats als hospitals per covid-19 són menys de 100 des de la setmana passada i s’han mantingut en 85 els tres darrers dies. D’aquests, divendres hi havia 28 malalts a les Unitats de Cures Intensives i 57 a planta, mentre que gairebé 900 persones més estan en seguiment per part d’Atenció Primària.

Quant a la campanya de vacunació, Salut espera tornar a inocular el vaccí d’AstraZeneca a partir de dimecres. El govern espanyol va tornar a autoritzar-lo dijous, quan l’Agència Europea de Medicaments va concloure que la vacuna és “segura i eficaç”.

stats