Un nin de cinc anys continua desaparegut, i el nombre de víctimes s'eleva a 10

Una mare que va morir anit va poder salvar la filla de 7 anys, però no el petit

J. GENOVARD/ M. BARCELÓ / M.C.

L'112 ha informat que el nombre de víctimes mortals provocades per les fortes pluges al Llevant de Mallorca s'eleva a 10. També han explicat que només queda una persona desapareguda, un nin de cinc anys del qual no es té informació des d'ahir vespre. En declaracions a Catalunya Ràdio, la consellera d'Hisenda del Govern balear, Catalina Cladera, ha explicat que el municipi està impracticable, amb set carreteres tallades a la zona. Les classes han quedat suspeses i, de moment, hi ha un centenar de persones que han estat evacuades.

De les víctimes mortals, 6 homes i 4 dones, sis són de nacionalitat espanyola, dos són anglesos, un és holandés i l'altre víctima mortal encara no s'ha pogut identificar. Segons ha informat l'112, 2 víctimes han estat localitzades a Artà, 3 a s'Illot, 2 a Son Carrió i 3 a Sant Llorenç.

Testimonis presencials han relatat que una mare que va morir ahir a la torrentada de Sant Llorenç va aconseguir salvar la seva filla de 7 anys, però no el seu fill de 5 anys, al qual cerquen des de llavors els equips de rescat. La dona, la identitat de la qual no s'ha fet pública, anava en cotxe amb els seus dos fills quan els va sorprendre la torrentada i va veure que el nivell de l'aigua pujava molt ràpidament. Aconseguí treure la seva filla del cotxe, però no el petit, que en aquests moments és l'únic desaparegut. El cadàver de la mare ha estat trobat a l'interior del vehicle.

La recerca del nin es fa al costat de la mar, a la zona de s'Illot, i es du a terme amb l'ajuda de cans especialitzats en la recerca de persones, encara que és una tasca molt complicada per les destrosses i l'abundància de fang i vehicles sinistrats.

Una altra de les víctimes és Rafel Gili, que va ser l'exbatle d'Artà. El va substituir el seu fill, que és l'actual exbatle. Les dues víctimes mortals de Sant Llorenç eren una parella de turistes britànics que viatjaven en taxi. El conductor del vehicle també ha mort. Una dona holandesa és una altra de les víctimes estrangeres. L'equip de govern de l'Ajuntament de Sant Llorenç ha informat que es reunirà a les 10 h. El batle, Mateu Puigròs, declararà uns dies de dol. Els deu morts per la torrentada són 6 homes i 4 dones. La majoria de les víctimes han aparegut al llit del torrent que travessa vàries localitats, o bé als voltants.

La companyia de vehicles de lloguer OK Cars ofereix cotxes als usuaris afectats per les inundacions al Llevant de Mallorca. Segons ha informat l'empresa, els interessats poden anar al seu local del municipi de Manacor, on ja han enviat 16 vehicles, per recollir el cotxe. A més, la companyia ha habilitat una línia específica perquè les persones afectades per les inundacions puguin contactar amb l'entitat. El telèfon és el 900373470.

El Consell de Mallorca ha anunciat que durant aquesta nit quedaran tallades al trànsit quatre carreteres a causa de les inundacions al Llevant de Mallorca.

Les carreteres que continuen tancades per les inundacions són: Ma-12, que va de Son Serra de Marina a la Colònia  de Sant Pere; Ma-4023, que uneix Son Servera i Portocristo; Ma-4041, d'Artà a l'Era de Pula, i Ma-4042  d'Artà a Canyamel. A més, Ma-15f , que passa pel nucli de població de Sant Llorenç des Cardassar, on hi ha situada la Guàrdia Civil  per controlar l'accés al poble, pateix restriccions de trànsit.

Així mateix, han remarcat que s'han pogut reobrir durant aquest dimecres Ma- 3322, de Manacor a Son Serra de Marina; Ma-3323, de Manacor a Sant Llorenç des Cardassar; Ma-3333, entre Artà i Betlem; Ma-3334, d'Artà a Sant Llorenç des Cardassar; Ma-4020, de Manacor a Portocristo; Ma-4021, de Manacor a Son Carrió; Ma-4022, entre Son Carrió i Sant Llorenç des Cardassar; Ma-4030, de Sant Llorenç a Son Servera, i Ma-4031, que va de l'Ma-15 a Son Servera; el tram de l'Ma-12, entre la Colònia de Sant Pere i Artà, i Ma-3331 de la Colònia de Sant Pere.

L'112 ha informat a aquests moments s'ha establert l'índex de gravetat 1 d'alerta per inundacions davant les darreres informacions de l'Aemet, on asseguren que, tot i que serà d'una intensitat menor, s'esperen tempestes al sud de les Illes Balears fins a les 21 h. El servei d'emergències ha volgut assenyalar, així mateix, que "estam fent tot el possible per rescatar les persones en perill al municipi, com també per evitar que es registrin més accidents a la zona".

Un dispositiu d'aproximadament 500 persones està actuant a hores d'ara a Sant Llorenç i altres zones afectades. S'han mobilitzat la unitat operativa i els Bombers de Mallorca, a més de policies locals i voluntaris de Protecció Civil. 

A més, des de la Delegació de govern de les Illes Balears s'ha informat que han arribat a l'illa 90 efectius i 7 vehicles de la Unitat Militar d'Emergències i que l'Exèrcit de les Illes també aportarà efectius i vehicles per ajudar tots els afectats de la zona de Llevant de l'illa de Mallorca.

Des del Twitter del Govern i de la consellera Catalina Cladera es recomanà  que els alumnes dels centres educatius de Sant Llorenç, la Colònia de Sant Pere, Artà i Son Servera no vagin a l'escola aquest dimecres.

El batle de Palma també ha volgut mostrar solidaritat amb el poble de Sant Llorenç. 

La regidora de Serveis Socials, Maria Galmés, ha apuntat que la imatge que oferia aquest dimarts vespre el poble de Sant Llorenç “escarrufa”. Galmés considera que l’impacte de les pluges pot ser pitjor que el 6 de setembre de 1989, quan el poble també quedà negat. “La plaça de l’Ajuntament és un autèntic torrent. Plou des de les 16 h”, assenyalà ahir la regidora a l’ARA Balears. La Guàrdia Civil ja hi intervé, intentant que no hi hagi desplaçaments de gent i assegurant-se que no hi hagi danys personals. Les carreteres estan tallades.

Alguns dels afectats varen decidit mostrar la situació al municipi mallorquí a través de les xarxes socials.

L'Aemet ha activat el nivell taronja màxim per precaució i l'112 ha comunicat a través del seu compte de Twitter que, per precaució, les carreteres Ma-12 (km 12,5), Ma-32 (km 12,400), Ma-6040 (km 8) i Ma-15 (km 57) estaran tallades fins a nou avís.

Hotels de la zona de Can  Picafort  i la Platja de Muro han posat a disposició dels afectats habitacions per tal d'evitar que els que no poden tornar a casa quedin al carrer. A més, l'Ajuntament de Manacor ha cedit el poliesportiu del municipi a totes aquelles persones que necessitin allotjament.

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF