Societat 20/04/2018

Desallotjar okupes sense comptar amb la justícia pot ser delicte

La policia recomana no fer com l'alemany que va fer fora, amb dos amics, els homes que havien entrat al seu xalet

E. Borràs
2 min

PALMAEl cas de l'assessor fiscal d'Hamburg que en un viatge a Mallorca es va trobar el xalet que té a l'Arenal ocupat ha causat molt interès a la premsa alemanya, on algunes capçaleres el presenten gairebé com un heroi. Però actuant com ho va fer ell es pot vulnerar la llei: fer fora algú sense comptar amb la policia ni la justícia pot implicar diversos delictes, encara que just es pretengui recuperar la pròpia casa. Per això avui mateix la prefectura superior de la Policia Nacional a les Illes Balears ha emès un comunicat de premsa on recomana que, davant d'una ocupació, "en cap cas" s'actuï de cap manera que no sigui denunciant-ho a la policia i seguint els "procediments habituals marcats per la llei".

Segons el 'Die Welt' Frank Zingelmann va recuperar la casa amb l'ajuda de dos amics, l'un professional de les arts marcials i l'altre que parlava espanyol, va entrar al xalet quan només hi havia dos okupes, s'hi va "atrinxerar" i els va convèncer de marxar-ne després de "negociar" durant una hora, perquè van entendre que no tenia sentit quedar-se. El vídeo (al capdamunt de la notícia) del setmanari 'Der Spiegel' també recull declaracions de Zingelmann i parla de les ocupacions a Mallorca amb alarmisme, com si es tractàs d'una autèntica plaga tolerada per les autoritats.

Per ara només s'ha fet pública la versió de Zingelmann sobre com va fer fora els ocupes, i no n'ha donat gaires detalls. Però diverses fonts jurídiques, incloent-hi el professor de dret penal de la Universitat de València Antoni Llabrés, alerten que en un desallotjament per compte propi com aquest es pot cometre un delicte de realització arbitrària del dret propi, o fins i tot un de coaccions, entre d'altres. De fet, el 'Die Welt' mateix explica que, assabentada del desallotjament irregular, ja ha identificat Zingelmann, tot i que ell assegura que els agents que li van prendre les dades van ser "comprensius".

L'article 455 del Codi penal diu que és delicte actuar fora de les vies legals per exercir un dret -com el de recuperar una propietat-, sempre que s'exerceixi violència, intimidació o s'exerceixi força contra les coses. Això vol dir que rompre el pany de la teva pròpia casa o una finestra per tal d'entrar-hi i atrinxerar-s'hi ja pot implicar vulnerar la llei. Si a més, s'intimida algú perquè marxi esgrimint armes o actuant agressivament, encara que no s'utilitzi la violència es pot incórrer en un delicte de coaccions. Llabrés alerta que exercir la violència pot implicar, a més, delictes de lesions -si es fa mal a algú- o de danys -si es romp algun objecte dels ocupants-.

stats