Societat 09/03/2022

Denisse Almuna (Moviment Feminista de Mallorca): "Som un moviment inclusiu i divers"

Una de les portaveus de l'entitat valora la intervenció del col·lectiu trans en la manifestació del 8-M d'aquest dimarts a Palma

2 min
La manifestació del 8-M a Palma

Palma"Som un moviment inclusiu i divers". Així és com respon el Moviment Feminista de Mallorca a la intervenció improvisada del col·lectiu trans durant l'acte final de la manifestació del 8-M –Dia Internacional de la dona– a Palma. El bloc transinclusiu va demanar pujar a l'escenari en el darrer moment i, després d'uns moments de negociació amb el Moviment, varen poder expressar-se per denunciar que "el feminisme, de vegades, no és igualtat". Ho deien en referència a com les varen fer sentir algunes seccions de la manifestació que es mostraven contràries a la seva participació en la lluita.

Si bé membres del Moviment es varen mostrar reticents a accedir a la petició del col·lectiu trans de parlar durant l'acte del 8-M sota l'argument que l'espai per decidir-ho són les assemblees, varen acabar cedint a les pressions. Avui, un dia després, una de les portaveus, Denisse Catalina Almuna, en fa balanç i assegura que "és positiu que les dones trans hi siguin perquè ens dona més veu".

Almuna també ha respost en declaracions a l'ARA Balears sobre una de les denúncies que va fer el bloc transinclusiu, que demanava "ser-hi", dins el Moviment Feminista de Mallorca. Davant això, la portaveu assenyala que elles ja les feien dins de l'agrupació i que "el fet que les dones trans vulguin tenir veu no suposa cap canvi". "Aquestes dones existeixen, hi són. Ens alegra que venguin", afegeix.

L'activista recorda que el seu manifest és transinclusiu i que hi ha persones que varen acudir a la manifestació que "no ho comparteixen". Ara bé, "si les deixam venir, malament; i si no les deixam, malament també", perquè "estàs tapant una veu". En aquest sentit, adverteix, "estam en un moment molt delicat, en què hem d'anar amb peus de plom" i ha de prevaldre el fet de ser "un moviment", la qual cosa les obliga a evolucionar.

La clau: compartir i debatre

Sobre un dels debats que crea més discrepàncies dins el feminisme –la inclusió de la lluita trans–, Almuna argumenta que "són debats que no només hi ha a Mallorca, sinó que hi són a escala estatal, europeu i mundial". "Cal estar a l'ordre del dia, informar-se i, sobretot, compartir amb les companyes, perquè ens pot fer créixer moltíssim com a persones i com a col·lectiu", defensa la portaveu. I insisteix, una vegada més, que això és una lluita "de les oprimides contra les opressores".

En definitiva, la membre del Moviment considera que "va ser una intervenció [la del col·lectiu trans] que va ajudar a créixer a totes" i, tot i que això va suposar un canvi en un programa que feia dos mesos que estava tancat, "cal ser sorores". En canvi, manté, "a Madrid es va veure que hi havia una divisió", fet que elles no volien mostrar. "Si tenim opinions diferents, les compartim. Hem de poder anar de cerveses i dir que no hi estam d'acord i debatre-ho", conclou.

stats