SALUT
Societat 02/06/2018

Un 90% dels malalts D’MPOC consumeix tabac

La gran majoria dels pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica fumen tot i que els experts també parlen d’altres possibles desencadenants

Aina Solano
5 min
Un 90% dels malalts D’MPOC consumeix tabac

PalmaDispnea, tos i expectoració, manca d’aire, pressió al pit... Són els símptomes principals d’una malaltia que provoca l’obstrucció crònica i progressiva de les vies respiratòries i que suposa la quarta causa de mort a l’estat espanyol, per darrere de la malaltia coronària isquèmica, l’alzhèimer i la malaltia vascular cerebral, a més de ser més mortal que el càncer de pulmó, provocat també pel tabac.

L’MPOC minva la qualitat de vida de les persones que en pateixen, 174 milions al món i prop de 2,9 milions a l’estat espanyol, els quals tenen dificultats per respirar tots els dies de la seva vida. A més, és la cinquena causa de mort primerenca a l’Estat.

La malaltia, que segons els darrers estudis es manifesta abans i és més agressiva en els homes, ha crescut a Espanya un 61%, passant de prop de 20.000 morts l’any a 30.000, segons un estudi liderat per l’epidemiòleg Joan Soriano, assessor científic de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR)i publicat a The Lancet Respiratory Medicine.

Factors desencadenants

El 90% dels malalts d’MPOC fumen. Un 50% dels fumadors desenvolupa la malaltia, per la qual cosa el tabaquisme n’és la principal causa. Amb tot, els experts assenyalen altres factors que poden desencadenar la malaltia, des de la genètica, fins a les infeccions víriques, passant per la contaminació atmosfèrica o l’estrès oxidatiu, l’exposició laboral o fins i tot el sexe (alguns estudis assenyalen que les dones són més susceptibles als efectes del tabac que els homes).

Àlvar Agustí, director de l’Institut Clínic Respiratori de l’Hospital Clínic, va assegurar durant la seva intervenció en el 51è congrés SEPAR que “hi ha molts factors genètics o ambientals que poden influir en el desenvolupament del pulmó”. Agustí va detallar a la seva ponència que el pulmó “es pot desenvolupar malament i provocar una malaltia molt semblant a l’MPOC”. Per tant, “si fins ara pensàvem que aquesta era una única malaltia, segurament són diverses”, ha assegurat. Amb tot, considera que “haver obert aquesta finestra d’oportunitats de diagnòstic possibilita un futur molt esperançador” perquè “fer un diagnòstic precoç avui permet que els tractaments siguin més eficaços i, sobretot, entendre quins factors causen l’MPOC, ja sigui als 65 anys o durant la infància”.

Possibles causes laborals

Si bé el tabac és la principal causa de la malaltia pulmonar obstructiva crònica, estudis internacionals com el de l’Institut de Salut Global de Barcelona, fet públic a la revista Thorax, asseguren que un 21% dels casos d’MPOC són provocats per la inhalació de fum orgànic, gasos, fums i pesticides al lloc de feina. Aquest estudi, fet a 3.300 persones al llarg de dues dècades, va posar de manifest que els participants exposats a pols orgànica tenien un 60% més de risc de patir d’MPOC que els no exposats. De la mateixa manera, els participants exposats a la inhalació de gasos i fums registraren un 50%més de risc de tenir la malaltia.

L’Estratègia en MPOC 2011-2014 del Servei de Salut de les Illes Balears elaborada per un equip de 25 professionals coordinats pel pneumòleg Francisco de Borja García Cosío definia set accions estratègiques pel que fa a prevenció i detecció precoç de la malaltia. Entre les accions dirigides a reduir la incidència de l’MPOC hi havia la de desenvolupar una plataforma comuna que recollís tota la informació sobre el catàleg de recursos i programes relacionats amb la deshabituació tabàquica a les Illes; potenciar en les històries clíniques els sistemes de registre adequats i homogenis que permetin impulsar la identificació i el tractament de la població fumadora i integrar aquests registres a la història de salut; vetllar que es compleixi adequadament la legislació sanitària sobre el tabaquisme i la venda, el subministrament, el consum i la publicitat dels productes de tabac, utilitzant totes les eines necessàries per fer-ho.

Neix la teràpia Trimbow

En el marc del 51è congrés SEPAR, organitzat per la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica que s’ha dut a terme aquests dies al Palau de Congressos de Palma, es va presentar ahir la Trimbow, la primera teràpia fixa extrafina per al tractament de l’MPOC, que du el segell de Chiesi Espanya. Trimbow és un nou tractament que combina en un mateix dispositiu inhalador dos tipus de broncodilatadors (LABA/LAMA) i un corticoide (ICS).

Tres teràpies en una

El nou fàrmac permetrà als malalts d’MPOC poder dur a terme amb més facilitat el seu tractament, segons confirma Guiseppe Chiericatti, director general de Chiesi Espanya, qui afegeix que el nou tractament és la primera teràpia que du tres molècules i tres medicaments diferents” i explica que “ja hi ha molts pacients amb MPOC que fan una triple teràpia de broncodilatació i antiinflamatòria. “Ja hi ha pacients que fan aquesta teràpia amb dos inhaladors, amb la complexitat que això suposa, especialment en els pacients de més de 65 anys, que tenen altres patologies i han de prendre diverses pastilles per a altres coses”. De fet, segons dades facilitades al congrés SEPAR “només el 37,5% dels pacients adults amb asma o MPOC compleixen de manera adient el tractament amb inhaladors”, i “més del 30% dels pacients utilitzen de manera incorrecta el dispositiu inhalador”.

El nou tractament “redueix les exacerbacions traduïdes en crisis agudes d’MPOC, que empitjoren la patologia, les quals obliguen el pacient a quedar ingressat en un hospital”, assegura Chiericatti, i afegeix que el nou fàrmac “pot ser molt útil com a tractament de manteniment per a pacients adults amb MPOC moderada o greu que no estan ben controlats amb una combinació d’un corticoesteroide inhalat i un agonista beta2 d’acció perllongada”.

El tractament, el projecte del qual s’inicià fa una dècada en els multitudinaris estudis en els quals han pres part més de 7.000 malalts, ha suposat la major inversió en I+D per a Chiesi, que funciona a Espanya des del 1993.

Des de l’inici del projecte, que comença amb una part tecnicoformulativa del producte fins a arribar a la fase clínica i de formulació, Trimbow “ha suposat una inversió global superior als 200 milions d’euros”, explica Chiericatti.

El nou tractament que ara es presenta a l’estat espanyol, en què segons les darreres dades hi ha devers 250.000 pacients d’MPOC que duen una triple teràpia, fa mesos que es coneix a altres països. De fet, l’octubre del 2017 se’n va fer el primer llançament europeu a altres països.

Nou euros menys que altres

Pel que fa al cost, el director general de Chiesi Espanya assenyala que “amb un esforç per fer Trimbow més accessible per al sistema sanitari hem aconseguit que aquesta teràpia tingui un preu menor que les dues teràpies anomenades triple lliure que ja porta el pacient d’MPOC”. El tractament “es comercialitzarà a un preu nou euros, més barat que qualsevol inhalador”.

stats