Decathlon també retira productes contaminats per substàncies cancerígenes

L'empresa avisa els clients per correu i ofereix tornar-los els diners

3 min
El centre logístic de Decathlon a Sant Esteve Sesrovires

BarcelonaLa marca de Decathlon especialitzada en estris per a triatlons i alimentació, Aptonia, ha hagut de retirar lots de cinc productes que estan contaminats amb òxid d'etilè, un compost cancerigen. La multinacional francesa ha enviat un correu electrònic als seus clients en què els alerta que revisin si han comprat entre el 19 de juliol i el 12 d'agost del 2021 Vitamins+Minerals 30 barretes de gust de taronja dels lots 21.140 i 21.189; Salt. caps. 100 càpsules electròlits del lot 21.182; Electrolytes tablets ecosize 2x20 barretes de gust de llimona del lot 21.166, i Electrolytes tablets 2x10 barretes de gust de llimona del lot 21.167 i Electrolytes tablets 2x10 barretes de gust de maduixa del lot 21.188. "Si té productes d'algun d'aquests lots, sisplau, deixi de consumir-lo i retorni'l a la botiga on el va comprar perquè li canviïn o li facin un reemborsament de l'import, encara que el producte estigui incomplet", diu l'e-mail, que també explica als consumidors que poden veure el número de lot a la caixa dels productes. A més, per si hi ha qualsevol dubte, posen a disposició dels afectats un telèfon gratuït, el 900 100 903.

Al llarg d'aquest estiu, diferents empreses, com Nestlé i Mars, també han hagut de retirar productes dels prestatges dels supermercats pel mateix motiu. Ara bé, a diferència de Decathlon, Nestlé només ha posat a disposició dels consumidors un cercador per comprovar si el producte en concret que han comprat o menjat es veu afectat, i Mars, tot i que va publicar la llista de productes contaminats a la seva web, no va intentar contactar amb els afectats potencials ni en va fer difusió. Així, segons Juan Ramón Hidalgo, director del Fòrum de Normes Alimentàries d'EPSI-FUAB, haurien pogut incomplir la llei, ja que en teoria, en casos com aquests, les empreses estan obligades a comunicar-ho a les xarxes socials i als mitjans de comunicació o a contactar directament–si poden– amb els consumidors. En canvi, La Fageda sí que va fer públic que havia retirat alguns lots de flams per prevenció.

Normalment, quan es detecta un producte contaminat, es registra un avís a la Xarxa d'Alertes Europees (RASFF, en les sigles en anglès) i, d'aquesta manera, tots els països (i els consumidors) se n'assabenten. En aquest cas, però, no s'ha fet així. Espanya no ha registrat cap alerta al RASFF, com tampoc ho han fet altres països europeus afectats, com França, on ja s'han retirat més de 700 tipus de productes. Segons fonts de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), els estats afectats van decidir coordinar-se expressament per aquest cas i no fer-ho a través del RASFF, perquè es "congestionaria el sistema d'alarmes". En altres casos, com en l'última alerta de l'AESAN, s'informa del producte i la marca concreta, inclòs el lot, de l'aliment afectat. I així també ho ha fet França amb els productes afectats per l'excés d'òxid d'etilè. L'administració gal·la fins i tot ha obert una web i diversos comptes a les xarxes socials per mantenir informats els consumidors sobre tota mena d'alertes, amb els noms de les marques, incloses les afectades.

Compost prohibit a la UE

Cal recordar que la contaminació de diferents productes per l'òxid d'etilè ve de lluny. Es va detectar el novembre del 2020 a Bèlgica i, ja aleshores, Catalunya es va veure afectada i va haver de retirar molts aliments. Tot i que l'ús de l'òxid d'etilè està prohibit a la UE, en països com l'Índia o Turquia, per exemple, es fa servir per desinfectar espècies i llavors —com el sèsam, el psyllium o la farina de garrofa— que Europa importa. A més, aquests ingredients formen part de la recepta de molts productes, per això la xifra d'aliments contaminats és tan elevada. En tot cas, la UE assegura que des que el novembre del 2020 ho va detectar, ha establert condicions especials per a la importació d'aquest tipus de llavors: totes les partides han d'anar acompanyades d'un certificat oficial que indiqui que han sigut objecte de mostreig i anàlisi, i s'ha augmentat la freqüència dels controls.

stats