Societat 22/07/2022

Davallen els contagis i ingressos per covid a les Illes: "Estam sortint de la setena onada"

La variant òmicron BA.5 ja representa el 95% dels contagis

ARA Balears
2 min
Laboratori de Son Espases.

Palma"Les Illes Balears estan sortint de la setena onada", ha assegurat el cap del Servei de Microbiologia de l'hospital de Son Espases, Antonio Oliver, en declaracions a Europa Press. Ha detallat que el pic de contagis es va tocar fa aproximadament tres setmanes i que els casos descendeixen des de fa 15 dies, com també passa amb les hospitalitzacions. "Hem assolit el pic d'ingressos", ha afirmat.

Segons les darreres dades del Ministeri de Sanitat, publicades aquest divendres, els hospitals illencs atenen 214 pacients amb coronavirus, 22 dels quals estan en unitats de cures intensives. Així, hi ha un descens de 46 hospitalitzacions respecte de fa set dies, quan n'hi havia 260. Des de dimarts, el Ministeri ha comptabilitzat 644 contagis nous, però cal recordar que només es fa seguiment dels vulnerables, per la qual cosa el volum és probable que sigui més alt.

Pel que fa a les variants que hi ha actives actualment a l'Arxipèlag, Oliver ha indicat que la dominant continua sent l'òmicron BA. 5 i que ja representa el 95% dels contagis. L'altre 5% es reparteix en parts iguals entre la BA.2 i BA.4. Per ara, no s'ha detectat la nova variant, centaurus, a la comunitat, una mutació que "s'està estenent molt" per l'Índia i altres països.

"Se suposa que és la pròxima important, s'estén com les altres variants prèvies i arribarà com també ho han fet les altres", ha previst el doctor. La simptomatologia és la mateixa, però és "més transmissible". Malgrat que ara la corba descendeix, "és possible que, al llarg de l'estiu, si ve la nova variant, hi hagi un altre petit pic", ha conclòs el doctor.

Quarta dosi

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha dit aquest divendres que és "previsible" que la inoculació de la quarta dosi de la vacuna contra el covid-19 arribi "al mes de setembre, a partir de la segona quinzena". Quant al procés, ha explicat que es començarà pels majors de 80 anys i les persones que estan en residències, i "posteriorment" es continuarà amb els majors de 60 anys.

stats