Cas Alves

Dani Alves s'asseu al banc dels acusats per la violació d'una dona

Aquest dilluns arrenca el judici al futbolista, que s'enfronta a penes de fins a 12 anys de presó

3 min
Dani Alves a la ciutat esportiva, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl futbolista Dani Alves, en presó preventiva des de fa un any i onze dies per presumptament haver violat una dona de 23 anys la matinada del 31 de desembre del 2022, s'asseurà aquest dilluns al banc dels acusats en el que diverses fonts jurídiques ja qualifiquen de "judici de l'any". L'exblaugrana s'enfronta a penes de fins a 12 anys de presó, a petició de l'acusació particular, per haver agredit sexualment i físicament una dona en un lavabo d'un reservat de la discoteca Sutton de Barcelona. La Fiscalia li demana 9 anys de presó.

Si no hi ha canvis substancials d'última hora, que ara mateix són poc probables segons diverses fonts consultades, no hi haurà acord entre les parts i el judici se celebrarà. De fet, tot i que hi ha hagut alguns contactes durant la instrucció judicial, no hi ha hagut mai una negociació real amb capacitat per evitar la celebració del judici.

La fase d'investigació va començar el gener del 2023 amb la denúncia de la víctima als Mossos d'Esquadra i el procediment ha batut rècords de precocitat: un any després ja se celebra el judici. Aquest dilluns declararà la víctima a porta tancada, darrere d'una mampara per impedir el contacte visual amb Alves i amb la imatge pixelada i la veu distorsionada per protegir al màxim la seva identitat. Ho farà per ratificar la versió que ha mantingut, sense contradiccions, des de la primera vegada que va descriure l'agressió sexual que va patir per part del futbolista.

Tot el contrari que Alves, que també declararà (a porta oberta) aquesta setmana. L'exblaugrana ha donat fins a cinc versions diferents dels fets: ha passat d'assegurar que no coneixia de res la dona a dir que ell era la víctima de l'agressió sexual. Les contradiccions en la seva primera declaració judicial li van valdre la presó preventiva. Després, amb l'arribada d'uns resultats d'ADN que l'incriminaven, va dir que havia mantingut relacions sexuals consentides amb la víctima i que fins llavors havia mentit per no admetre una infidelitat a la seva dona, Joana Sanz. La parella d'Alves, de fet, està previst que declari dimarts per precisament justificar la darrera i última versió del futbolista, avançada per l'ARA: l'exblaugrana assegura que anava tan begut que no era conscient del que feia la nit de la violació.

Atenuants

Aquesta és una versió que la defensa va introduir a les portes del judici amb l'objectiu d'aconseguir un atenuant per embriaguesa i rebaixar una futurible condemna del futbolista. A aquesta circumstància s'hi podria sumar l'atenuant de reparació del dany, ja que Alves ja va ingressar els 150.000 euros que li demanava el jutjat.

Fins ara Alves ha viscut una instrucció en què tot li ha anat en contra. Des de les proves, passant per la gravació de les imatges de seguretat, també avançades per aquest diari, fins als testimonis, ja que els que han declarat fins ara fan més costat al relat de la víctima que al seu. Fins i tot li va anar en contra la declaració d'un amic seu que aquella nit era amb ell a Sutton, que va dir que Alves havia anat al lavabo perquè estava indisposat tot i que no és el que havia dit el futbolista.

Encara queda, però, el més important: el judici. Per la sala sisena de l'Audiència Nacional hi passaran 22 testimonis. Parlaran les dues amigues que eren amb la víctima a Sutton aquella nit, així com els treballadors de la discoteca; Joana Sanz; l'amic d'Alves; els pèrits i els investigadors dels Mossos, i la mare de la víctima, aquesta última a petició de la defensa del brasiler. També declararà, segons ha pogut saber l'ARA, el propietari del restaurant on Alves va dinar i va sopar abans d'anar a la discoteca per corroborar l'alcohol que va beure l'exblaugrana aquella nit.

L'ARA seguirà en directe un judici del qual no es podran reproduir ni vídeos, ni fotografies, ni àudios. Només hi haurà una imatge d'Alves: la del futbolista assegut al banc dels acusats abans de l'inici de la primera de les tres sessions previstes.

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120 / 016

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats