Societat 10/01/2022

El primer curs de memòria democràtica formarà 32 professors en 10 sessions

En total, es faran 31 hores de formació fins al 12 de febrer

ARA Balears
2 min
Imatge aèria de cinc fosses de Porreres

PalmaJa ho varen anunciar el mes de novembre i aquest dilluns s'hi ha donat el tret de sortida. A partir d'avui i fins al 12 de febrer es duu a terme a les Balears el primer curs de formació sobre memòria democràtica destinat al professorat de Secundària. Sota el títol 'L’ensenyament de la Memòria Democràtica: Història i recursos didàctics', aquesta iniciativa formarà 32 mestres en actiu d’Educació Secundària en 10 sessions que sumaran un total de 31 hores.

Aquesta iniciativa pionera a les Illes suposa incloure la memòria democràtica en el sistema educatiu, un fet que, segons el secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, "és molt important per formar els infants i joves en el respecte als drets humans i en la veritat del que va passar a les Balears durant la Guerra Civil i la dictadura".

En concret, el curs pretén donar nous coneixements sobre quina és la situació actual de la memòria democràtica en el sistema educatiu i accedir a un catàleg de recursos i experiències didàctiques per a l’Educació Secundària. A més, oferiran materials per treballar personatges i fets històrics com el d’Emili Darder i la ciutat de Palma, els elements de canvi social i modernització a les Pitiüses en el primer terç del segle XX, així com els protagonistes de la Segona República a les Illes Balears, fent especial esment al cas de Menorca.

Així mateix, tractaran com treballar la memòria democràtica de la Guerra Civil a través del còmic, també aportaran eines per a l’estudi de la repressió franquista, l’exili balear i la resistència antifranquista, i per analitzar la geografia de la repressió: els camps de concentració i les presons a les Illes Balears, així com el pas de víctimes de les Illes Balears pels camps de concentració nazi.

Aquest curs s’ofereix en una modalitat mixta: virtual per a totes les Illes i presencial en el Centre de Professorat de Palma. A més, expliquen que aquesta iniciativa és fruit de la feina desenvolupada per un grup de treball creat des de les comissions de Fosses i de Memòria Democràtica de les Illes Balears, i hi col·labora la Conselleria d’Educació i Formació Professional, a través de la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa.

stats