Societat 05/10/2021

La UIB enceta la segona edició del curs d'Especialista en Memòria Democràtica

Les Balears són la primera comunitat d'Espanya amb universitaris formats en aquesta àrea

ARA Balears
4 min
Arqueòlegs durant les tasques d'exhumació de la fossa de Son Coletes

PalmaLa Universitat de les Illes Balears, juntament amb el Govern balear, ha convocat la segona edició del títol propi d’Especialista Universitari en Polítiques i Recerca en Justícia de Transició i Memòria Democràtica per a l’any acadèmic 2021-2022. L'inici de la formació serà dijous, 14 d’octubre, amb una lliçó inaugural d’Alejandro Baer, de la Universitat de Minnesota, dedicada a Auschwitz: Holocaust i memòria democràtica a Espanya. La matrícula està oberta fins al pròxim dilluns dia 11.

Aquest títol propi està dirigit per la doctora en Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals de la UIB Margalida Capellà i el professor titular d’Història Contemporània de la UIB David Ginard. Treballa des d'una perspectiva interdisciplinària —dret, història, ciències polítiques, filosofia, arqueologia i antropologia, principalment— i partint de la posició defensada per les Nacions Unides a escala internacional que no hi pot haver pau sense justícia en el cas de societats que pateixen o han patit conflictes armats, o bé que han transitat d’un règim autoritari a una democràcia en algun moment.

Així, al llarg del curs s'abordarà la manera com s'han de tractar els règims autoritaris, els conflictes armats i les situacions d’abusos del passat des d’una perspectiva de drets humans, així com des dels estàndards internacionals de la justícia de transició. En aquesta línia, s'estudiarà quines són les causes dels règims autoritaris i de règims històrics que han deixat un llegat d’injustícia (entre elles, el colonialisme, esclavatge, imperialisme).

A més, la formació també vol servir per entendre com es construeixen i es perpetuen legalment i socialment les dictadures, i comprendre que la justícia de transició és una condició bàsica de l’estat de dret perquè no s’ignori el passat ni, especialment, els abusos comesos. D'altra banda, es donarà a conèixer quina és la pràctica internacional i estatal en matèria de justícia transicional i de polítiques públiques de memòria democràtica per extreure’n bones pràctiques que puguin ser aplicades en àrees com patrimoni, exhumació de fosses, dret a la veritat i justícia penal.

Els directors del títol propi de la UIB, Margalida Capellà i David Ginard, i el secretari de Memòria Democràtica, Jesús Jurado

Comunitat pionera

"Som la primera comunitat autònoma d'Espanya que té especialistes universitaris formats en Memòria Democràtica", ha explicat Margalida Capellà. En aquest sentit, ha destacat que als especialistes "els hem donat eines per entendre conflictes del passat i del present, com és el dilema entre llibertat d'expressió i memòria de les víctimes". "Unes eines amb les quals podran impulsar, dissenyar i aplicar polítiques i accions de Memòria Democràtica", ha afegit.

En la primera edició, els estudiants varen fer una vintena de treballs de recerca, cosa que representa "una eina fonamental de transmissió i creació de coneixement", en paraules de David Ginard, qui ha destacat "la tasca clau de formar aquests estudiants com a futurs investigadors". "Hem superat totes les expectatives per la gran qualitat dels treballs, alguns dels quals han incorporat fonts primàries absolutament inèdites", ha subratllat.

Per la seva banda, el secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, ha defensat que "en el context actual d’urgència democràtica pel desenvolupament de polítiques de memòria és cabdal disposar de persones formades en la seva gestió". I ha afegit que "és molt important l’experiència de l’estudi de postgrau que impulsa el Govern en col·laboració amb la UIB".

Disseny del contingut

El Curs d’Especialista Universitari en Polítiques i Recerca en Justícia de Transició i Memòria Democràtica té 36 crèdits i 150 hores presencials i va dirigit a graduats en Història, Dret, Ciències Polítiques, graduats i especialitzats en Antropologia, Ciències Socials i Forenses, graduats en Periodisme i Ciències de la Comunicació, públic en general i treballadors públics. Començarà el pròxim 14 d’octubre de 2021 i finalitzarà el 30 d’abril de 2022.

Els estudis estan dissenyats a partir de sis mòduls formatius, un dels quals està dedicat específicament a la realitat de les Illes Balears. També es treballaran els mòduls El llegat fosc del segle XX: claus del passat per entendre els conflictes del present; Patrimoni, memòria i drets humans; Investigació i exhumació de fosses comunes; Justícia transicional, drets humans i memòria democràtica: marc jurídic i històric, i Polítiques de reconciliació i reparació en contextos de transició.

Al llarg del curs, es faran sis sortides de camp a diferents llocs de memòria de Palma, Calvià, les Coves Blanques (antic camp de presoners a Cala Sant Vicenç), una ruta pel desembarcament de Bayo i Porreres, així com la visita a un refugi antiaeri, totes de mans de diferents especialistes. Més enllà de continguts relacionats amb les Illes Balears i Espanya, també s'oferirà una mirada a la realitat de Sud-àfrica, l’Europa de l’Est, Colòmbia i altres països de l’Amèrica Llatina.

El títol ofereix fins a vuit itineraris per als estudiants: des del curs complet de 36 crèdits que dona accés al títol propi de la UIB fins a la possibilitat de fer cursos d’actualització universitària, de 6 crèdits, centrats en els diferents mòduls formatius, que es poden cursar de manera individual.

stats