Misc 19/02/2021

Els marsupials

T’imagines que la teva mare tingués una butxaca molt molt gran i que tu hi poguessis anar a dins? Això és el que passa amb els marsupials, uns mamífers molt fàcils de reconèixer per la bossa o marsupi que les femelles tenen a l’abdomen. Avui te n’expliquem algunes curiositats i també per què els humans els imitem a l’hora de criar els nostres fills

2 min
El cangur és el marsupial més conegut

Per la bossa els coneixereu

La característica més singular dels marsupials és la bossa o marsupi de les femelles. A l’interior tenen les mamelles i, quan les cries neixen, es fiquen a dins per acabar de fer el creixement. Allà, a més, hi estan calentones i molt ben protegides. I a les mares no els fan gens de nosa perquè, quan neixen, els marsupials són molt petits: un cangur fa la mida d’una moneda de 5 cèntims!

Uns animals amb pressa per néixer

La gestació dels marsupials és molt curta. Tant, que la majoria d’embrions només passen uns dies a dins de la mare. Això sí, després de néixer poden passar setmanes, fins i tot mesos, a dins del marsupi. Els humans, en canvi, som mamífers placentaris. Això vol dir que les nostres cries creixen dins el ventre de la mare i s’alimenten a través de la placenta.

Una habitació que es mou

Encara que ja no mamin, les cries d’alguns marsupials solen ficar-se a dins de la bossa de la mare per dormir o traslladar-se. I, esclar, també en cas de perill.

Una família ben variada que menja de tot

Dins del grup dels marsupials hi ha cangurs, marmotes, talps i rates. La majoria són herbívors o insectívors, però també hi ha algun marsupial carnívor, com el diable de Tasmània. 

No només cangurs

Els marsupials més coneguts i populars són els cangurs. Però també ho són els coales, els opòssums, les mosteles o els uombats, entre altres.

Què els hem copiat?

El mètode cangur és una pràctica que es fa en milions d’hospitals de tot el món, inclosos els catalans. També s’anomena contacte pell a pell, i consisteix en col·locar el nadó tot just acabat de néixer sobre la pell de la mare (o del pare). S’ha demostrat que el mètode cangur és molt beneficiós per als nadons i per als progenitors, i fa que els vincles entre ells siguin molt forts des del primer minut de vida. 

Vocabulary

  • Striking: evident, sorprenent
  • Mammals: mamífers
  • Small: petit
  • Skull: crani

stats