Societat 30/01/2020

Les primeres anàlisis exclouen cas de coronavirus al creuer bloquejat a Itàlia que venia de Palma

Als 6.000 passatgers se'ls ha impedit desembarcar al port de Civitavecchia

Ara Balears
2 min
El creuer 'Costa Smeralda' aturat al port de Civitavecchia, prop de Roma / FILIPPO MONTEFORTE / AFP

PalmaEl creuer més gran de la companyia Costa Cruceros, el Costa Smeralda, que venia de Palma, ha estat bloquejat per les autoritats italianes aquest dijous al port de Civitavecchia per un cas sospitós de coronavirus. No obstant això, les primeres anàlisis fetes a una passatgera originària de Macau (la Xina) han donat negatiu en coronavirus, segons ha pogut confirmar l'agència Efe amb fonts oficials. El vaixell, amb una capacitat de 6.000 passatgers, va fer escala a Palma dimarts, després de sortir de Barcelona, durant unes deu hores, entre les 7.40 i les 18.13 h.

Segons ha informat el servei de Sanitat Exterior de les Balears, la dona amb símptomes de pneumònia no va desembarcar quan el creuer era al port balear. El director a Balears de l'organisme de control sanitari fronterer, Raúl Izquierdo, ha assegurat que ha constatat que la viatgera, originària de la regió xinesa de Macau, va restar al creuer Costa Smeralda. Als passatgers del creuer se'ls ha impedit desembarcar al port de Civitavecchia fins aquest divendres, després que s'hagi descartat definitivament que es tractava d'un cas de coronavirus.

La parella, segons diversos mitjans de comunicació italians, havia embarcat al port de Savona, a Gènova, després d'arribar a l'aeroport de Malpensa, a Milà, el 25 de gener. Aquest matí havien de desembarcar a les 9 h, amb tots els passatgers, però quan s'han detectat els símptomes de la dona s'ha aplicat un protocol de reacció. Passat el migdia el comandant del vaixell ha avisat per megafonia que estaven fent les anàlisis i ha fet una crida a la calma afirmant que el més probable és que la passatgera tingui una grip comuna. Malgrat tot, la situació es viu al vaixell amb "total normalitat", segons ha explicat a l'agència Efe per telèfon un dels creueristes que hi ha a bord del Costa Smeralda.

Fonts de l'Autoritat Portuària de Civitavecchia han informat que no els consta que hi hagués cap alerta sanitària durant l'escala del Costa Smeralda a Palma. A banda de la sortida des del port de Barcelona i l'escala a Palma, el Costa Smeralda havia fet escala a Marsella. Entre els passatgers n'hi ha diversos de nacionalitat espanyola, segons l'agència Efe.

La directora de Salut Pública de les Illes Balears, Maria Antònia Font, assegurava fa uns dies que a les Illes el risc de contagi de coronavirus era molt baix, "tot i que no és impossible perquè la població balear es mou pertot", admet. Explicava que, com que la transmissió és baixa fora de la regió més afectada, Wuhan, les ordres de Sanitat Exterior i de l'OMS no contemplen cap mesura ni de prevenció ni d'aïllament. "Per tant, hi ha tranquil·litat", diu.

Des que les autoritats xineses varen advertir que havien detectat diversos casos de persones que havien emmalaltit d'un tipus de pneumònia d'origen desconegut, l'anomenat coronavirus no ha parat d'avançar. La primera alerta que va rebre l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va ser dia 31 de desembre, i gairebé un més després ja són més de 7.000 els afectats per aquesta malaltia, més de 170 els pacients que han mort i més d'un centenar les persones que s'han recuperat.

stats