Societat 01/06/2015

El País Valencià, Balears i Catalunya van ser els puntals del creixement a l'Estat el primer trimestre

Segons el càlculs de l'autoritat fiscal independent (AIReF), el creixement interanual del PIB ha estat del 3,1% al Principat. El Govern ha estimat que va ser del 2,4%

Mariona Ferrer I Fornells
1 min
Mapa del creixement del PIB a l'Estat espanyol

MadridSi l'economia espanyola va créixer fins un 2,7% interanual durant el primer trimestre va ser, en gran mesura, gràcies a l'impuls de les economies de l'arc mediterrani. D'acord amb els càlculs de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIRef), un òrgan creat a instàncies de Brussel·les per vetllar pel compliment del dèficit a l'Estat, el País Valencià, les Balears i Catalunya van créixer per sobre d'un 3,1% interanual entre gener i març. Les comunitats que ho van fer amb més força van ser el País Valencià i les Balears, amb una estimació del creixement del PIB interanual del 3,4%, mentre que a Catalunya va ser del 3,1%.

Es tracta d'uns percentatges que disten dels càlculs del Govern. D'acord amb l'estimació de la conselleria d'Economia, el creixement interanual de Catalunya el primer trimestre va ser del 2,4%. L'AIReF argumenta que ha fet servir també aquests càlculs, però que s'han basat sobretot en una sèrie d'indicadors, com el pes del sector serveis, la indústria o la construcció, per establir aquesta nova metodologia i harmonitzar el percentatge final amb la resta de comunitats autònomes. A partir d'ara, aquestes dades es publicaran sempre un dia després que l'Institut Nacional d'Estadística difongui el percentatge definitiu del creixement intertrimestral del PIB a l'Estat.

Segons fonts de l'Airef, aquestes xifres han de permetre regular si la comunitat autònoma està fent o no excessos amb el dèficit. Sobre per què les economies de l'arc mediterrani creixen més que la resta –la Comunitat de Madrid suma un 2,7% de creixement interanual del PIB–, les mateixes fonts expliquen que els indicadors utilitzats tenen més pes en aquests territoris.

stats