Societat 06/02/2023

Creix un 20% el nombre de platges amb sobresaturació a Menorca en els últims 21 anys

Disminueix la densitat de banyistes a les zones verges accessibles únicament a peu

Iván Martín
2 min
Imatge de Cala Macarella.

MAÓEl percentatge de platges sobresaturades l'any 2022 ha estat del 39%, un 20% més que les estadístiques corresponents a l'any 2001. Així ho posa de manifest l'informe d'ús públic a les platges de la Reserva de Biosfera publicat pel Consell Insular. Realitzat entre els mesos de juliol i setembre de l'estiu passat, l'informe aporta les darreres dades d'ús de les platges de l'illa d'acord amb paràmetres com l'ocupació i el nombre d'usuaris a cada platja, la superfície disponible per usuari, la capacitat de càrrega suportada a cada platja o el nombre d'embarcacions registrades. També informa sobre les platges més visitades durant aquest estiu i la tipologia d'aquestes platges.

Mitjançant recomptes diaris del nombre d'usuaris màxims durant un dia a les platges de l'illa, s'han continuat observant uns valors elevats que se situen aquest any en un màxim de 28.365 usuaris diaris. Encara que l'any 2020 el nombre d'usuaris màxim va tenir un important descens i l'any 2021 un important increment, la tendència global des de l'any 2001 és un continu increment d'usuaris. Aquesta ocupació no és igual a totes les platges, amb platges amb molts de visitants (fins a 2.505 usuaris màxims) com Son Bou, Cala Galdana o l'Arenal d'en Castell, i platges amb molt poc ús com sa Torreta, Cala Mica o Cala Fustam, amb menys de 30 usuaris màxims. Encara que l'agost continua sent el mes amb major nombre d'usuaris, les dades mostren un increment d'usuaris durant el mes de juliol i la primera quinzena de setembre, mostrant un allargament de la temporada estival. Aquest any s'han assolit màxims històrics la primera quinzena de juliol i la segona quinzena de setembre. Segons la tipologia de platja, les platges de tipus A, considerades platges urbanes, han suportat el 67% de la capacitat de càrrega (16.366 usuaris per 24.277 places disponibles), mentre que les de tipus B, platges verges amb accés rodat proper, han suportat el 93% de la capacitat de càrrega (10.630 usuaris per 11.461 places disponibles), i les de tipus C, les platges verges accessibles únicament a peu, han suportat el 47% de la capacitat disponible (1.369 usuaris per 2.889 places disponibles).

El Consell ha qualificat de "sorprenent" que tant el nombre màxim d'usuaris com la capacitat de càrrega de les platges i la quantitat de platges sobresaturades de tipus C han disminuït molt respecte dels anys anteriors, obtenint valors inferiors l'any 2020, any amb una forta influència per la pandèmia. La hipòtesi amb la qual es treballa per trobar explicació a aquest fet és l'accessibilitat a les platges de tipus C, que implica un desplaçament a peu d'uns quants quilòmetres en alguns casos. L'important increment de temperatura d'aquest any ha pogut causar que una gran quantitat de persones no estiguin disposades a fer aquest recorregut i optin per una platja més fàcil d'accedir. D'altra banda, el nombre màxim d'embarcacions a les platges l'any 2022 ha continuat incrementant-se, amb rellevants variacions, des d'una embarcació comptabilitzada als Canutells fins a un màxim diari de 178 embarcacions a la platja del Grau. El recompte màxim total ha estat de 1.834 embarcacions. Destaquen notablement l'esmentada platja del Grau, amb 178 embarcacions; Son Saura-Bellavista, amb 117 embarcacions, i Macarella i Macarelleta, amb 93 embarcacions. Des de l'any 2017 fins a l'actualitat s'ha constatat un increment del 100%.

stats