Societat 12/09/2019

Cort no prorrogarà la concessió dels comerços subterranis de la plaça Major

De moment, dels 53 locals que havien de ser desocupats, 39 han estat alliberats

A. T.
2 min
Imatges de les galeries un dia abans del seu tancament parcial

PamaEl portaveu de l'equip de govern municipal, Alberto Jarabo, ha declarat que "no es donen les garanties tècniques ni jurídiques" perquè les galeries comercials de la plaça Major "continuïn amb la seva activitat". Aquest espai, juntament amb l'aparcament, passa a ser gestionat per l'Ajuntament a partir d'aquest dijous, en haver conclòs la concessió signada ara fa 50 anys. De moment, dels 53 locals que havien de ser desocupats, 39 han estat alliberats.

Per tal de decidir què es farà amb les galeries subterrànies, Cort té la intenció de convocar representats econòmics i entitats veïnals i socials per organitzar un procés participatiu. Amb els resultats d'aquest procés, l'equip de govern proposarà els usos dels locals abans que finalitzi l'any.

D'acord amb els càlculs de Pimeco, l'espai dona cabuda a uns 80 locals, 53 dels quals són de concessió. El Consistori, per tant, a hores d'ara no té competències per obligar a desallotjar la trentena de comerços restants. Malgrat això, Jarabo no descarta el tancament total de les galeries una vegada s'obtinguin els informes definitius de les inspeccions, segons va explicar dimecres passat en una roda de premsa.

Des del Consistori asseguren que els comerciants "han estat informats amb temps del final de la concessió". Amb això, apunten, perden els "drets d'ús dels locals comercials que tenien subcontractats".

La primera passa ha estat "la recepció de l'aparcament", ha informat Jarabo, i "queda pendent el de les galeries". A partir d'aquestes primeres observacions, s'ha pogut determinar que "hi ha certs deterioraments que cal millorar". El portaveu assenyala que "des de l'àrea d'infraestructures hauran de dir en quin estat es troben aquests espais" i, a partir d'aquí, avaluaran què es pot fer. Tot i això, són conscients de la "inversió important que es necessita per fer aquesta millora".

El futur de l'aparcament de la plaça Major

Amb la cessió de la concessió, la Societat Municipal d'Aparcaments i Projectes (SMAP) passa a gestionar l'aparcament de la plaça Major, que disposa d'un total de 677 places. D'aquestes, 205 són d'ús privat, és a dir, en règim de propietat, i la resta, 472, són de concessió.

Pel que fa als treballadors que hi ha actualment en plantilla, Cort ha assenyalat que seran subrogats amb tots els drets i obligacions. A més, l'SMAP utilitzarà els cinc locals que té l'aparcament al seu interior com a espai d'oficines i arxiu.

Un altre dels aspectes que no es modificaran amb aquest canvi és el sistema tarifari. L'Ajuntament mantindrà el preu dels abonaments actual: 160 per a una plaça 24 hores i 45 per a un abonament nocturn i 1,9 euros l'hora per les places de rotació.

Dins les millores previstes, l'SMAP pretén incorporar cinc places per a vehicles elèctrics, millorar el sistema d'extracció de fums i la seguretat de la instal·lació, renovar els ascensors i els banys. A més, la societat municipal vol incrementar la neteja i la il·luminació de les tres plantes d'aparcament i canviar la senyalística d'aquest espai.

stats