Societat 09/03/2021

Cort va obrir 308 expedients per obres il·legals durant el 2020

Les sancions imposades varen arribar a 1,7 milions d'euros

2 min
Unes obres a Palma.

PalmaCort va obrir 308 expedients per obres il·legals en immobles de Palma durant el 2020 que varen acabar en multes. En concret, les sancions imposades varen arribar a 1,7 milions d'euros. Així ho ha dit la regidora de Model de Ciutat de l'Ajuntament de Palma, Neus Truyol, durant una roda de premsa. També ha qualificat de "rècord" aquesta xifra respecte d'anys anteriors, quan, per exemple, el 2019 "va ser de 600.000 euros", ha dit.

Truyol ha comentat que dels 308 expedients que es varen obrir, un 60% es va acabar arxivant perquè els propietaris o promotors varen presentar un projecte de legalització o retirada de l'obra. Per contra, 137 propietaris no executaren l'ordre de demolició ni presentaren un projecte de demolició de les obres il·legals detectades pels tècnics del Departament de Disciplina Urbanística.

També ha recordat que fa un mes va entrar en funcionament un nou servei municipal de multes coercitives per posar fi "a la sensació d'impunitat de certs col·lectius", perquè "les il·legalitats urbanístiques es paguen i tenen unes conseqüències". Aquest nou mecanisme sanciona els propietaris que evitin l'ordre de retirada o paralització de la irregularitat urbanística. Per altra banda, Truyol ha assenyalat que dels 5.000 immobles de la ciutat construïts entre 1900 i 1910 i el 1970 que havien de presentar els seus informes d'Inspecció Tècnica d'Edificis (ITE) només ho han fet 847; per això, Cort ampliarà el termini de presentació d'aquests informes fins a mitjan any.

Cort demana poder expropiar habitatges buits a grans tenidors en un futur

L'Ajuntament de Palma ha demanat al Govern ser en un futur una de les administracions que puguin expropiar temporalment pisos buits a grans tenidors, segons ha dit la regidora durant la roda de premsa. Així mateix, ha afirmat que la cessió temporal al Govern dels 56 pisos buits de grans tenidors durant set anys "és molt bona notícia". També ha recordat que és un mecanisme de la Llei d'habitatge de les Balears que l'Ajuntament reclamava des de "fa temps" per tal de posar fi "als preus insostenibles", ha dit.

stats