Societat 20/09/2023

Cort demana més temps per implantar la Zona de Baixes Emissions a Palma

L'Ajuntament de Palma sol·licita a Madrid ampliar al termini per executar els 28 milions d'euros els fons europeus fins al 31 de desembre del 2024

2 min
El Departament de Carreteres vol ampliar primer la via de cintura i després analitzar la mobilitat.

PalmaEl nou equip de govern de Cort, encapçalat pel Partit Popular, demanarà al govern d'Espanya una ampliació en el termini per implantar a Palma una Zona de Baixes Emissions (ZBE). Segons ha informat aquest dimecres la portaveu municipal, Belén Soto, el Consistori sol·licita al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana tenir temps fins al 31 de desembre del 2024 per aplicar aquesta mesura, i no fins al 31 de desembre del 2023, tal com s'estableix a hores d'ara.

La Zona de Baixes Emissions és una de les accions per les quals el Ministeri va adjudicar a Palma 28 milions d'euros dels Fons Europeus, dels quals se n'han executat 18. Ara, però, s'ha trobat que alguns dels projectes que s'havien de posar en marxa abans de la data límit del 31 de desembre del 2023 "estan molt endarrerits" i han culpat l'anterior equip de govern del Pacte de Cort d'aquesta situació.

Els fets, ha detallat la portaveu, es remunten al 2021, quan la Unió Europea va obrir una convocatòria perquè els municipis de més de 50.000 habitants poguessin optar a ajudes. "L'Ajuntament de Palma, a través de Mobilitat, Infraestructures i les empreses d'EMT, Emaya i SMAP van presentar propostes per rebre els ajuts. El Ministeri va concedir 28 milions d'euros, dels quals se n'han executat 18. Però el desembre del 2022 gran part d'aquests projectes per desenvolupar la ZBE presentava un retard considerable", ha advertit Soto.

Com a exemple dels projectes que, segons el govern de Cort, impedeixen executar a temps els 10 milions d’euros restants és “el carril bici de Son Dameto”. “Quan hem excavat, hem trobat amiant, i hem d’aplicar tot el protocol”, ha explicat Soto, qui no ha pogut detallar cap altre projecte endarrerit. Tot i que els 28 milions d'euros de fons europeus estan destinats a un projecte global de mobilitat sostenible, la regidora de Cort ha insistit que el que més els preocupa és que "l'ordenança que ha de regular la ZBE tan sols era un esborrany".

Llum verda a subvencions per al català i la cultura

D'altra banda, i dins els acords de la Junta de Govern d'aquest dimecres, Belén Soto ha informat que el Consistori ha donat llum verda a una sèrie de subvencions del 2023, entre les quals hi ha 175.000 euros per al Casal Petit, 65.000 euros d'euros per a l'Institut Ramon Llull, 35.000 la Federació d'Entitats Gitanes, 30.000 euros a cursos de llengua catalana de l'Institut d'Estudis Baleàrics, 20.000 euros a l'Atlàntida Film Festival, 20.000 euros a l'Estudi Zero del Teatre Sans, 15.000 euros a Enderrock o 10.000 euros a CineCiutat.

stats