Societat 28/03/2020

Espanya registra 832 morts per coronavirus en 24 hores, la xifra més alta des de l'inici de la pandèmia

Sanitat considera que ja s'està arribant al pic del contagi, però avisa del col·lapse de les UCI

Laia Forès
4 min
Imatge de l'hospital de campanya ubicat a la Universitat d'Alcalá de Henares, a Madrid.

MadridEspanya ja ha registrat un total de 5.690 víctimes per coronavirus, de les quals 832 en les últimes 24 hores. És la xifra més alta de morts diàries des de l'inici de la pandèmia després del rècord que també es va registrar aquest divendres amb 769 decessos. Pel que fa als contagis, ja hi ha 72.248 casos confirmats, 8.189 més que divendres, segons les noves dades que ha publicat el ministeri de Sanitat aquest dissabte. Els nous contagis suposen un augment del 12,8%, un percentatge inferior al que s'havia vist en els últims dies.

La nota positiva són les altes registrades: hi ha 12.285 persones que s'han curat, 2.928 més que ahir. L'altra dada positiva és que el nombre de nous malalts que estan greus a l'UCI s'està estancant i fins i tot baixant: en les últimes 24 hores la xifra ha augmentat en 410 persones, una dada inferior a la dels últims dies.

Amb aquestes xifres a la mà, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, és optimista i considera que ja s'està arribant al pic de contagis. "Estem arribant al pic de la corba que tant ens preocupa, fins i tot el podríem haver superat. En algunes zones del país ja l’estan superant, però són dades preliminars", ha subratllat Simón, que no ha volgut detallar en quines comunitats autònomes es podria haver superar ja el pic de contagis. Tampoc ha aclarit del tot com es considera que el nombre de nous contagis ha arribat al màxim quan encara no s'està fent la prova del covid-19 a les persones que tenen símptomes lleus. Tot i això, ha especificat que els casos confirmats són els de les persones que arriben als hospitals i, per tant, és rellevant que els nous casos de malalts greus creixin menys que en dies anteriors.

Saturació de les unitats de cures intensives

El portaveu de Sanitat ha advertit que el problema ara és el risc de saturació de les UCI perquè "fins i tot si la corba baixa, la pressió als serveis de cures intensives no baixa fins almenys set dies més tard. Els pacients de coronavirus s'hi estan molts dies". En aquest sentit, Fernando Simón, ha avisat que la saturació de les UCI arribaria "com a molt d'hora a finals de la setmana que ve o a principis de la següent", i ha destacat que el més important ara és que els nous casos confirmats es redueixin per no provocar "acumulació" de pacients als serveis de cures intensives. Segons ha explicat, moltes comunitats autònomes estan a prop del límit. "Hem de fer esforços extra de controlar la transmissió", ha demanat.

La Comunitat de Madrid, epicentre de la pandèmia a Espanya, no sembla haver arribat encara al pic. Els casos diaris de morts i de contagis segueixen augmentant, mentre que només sembla estabilitzar-se el nombre de malalts greus que estan ingressats a l'UCI, que ja són 1.400. El nombre de decessos en les últimes 24 hores a la regió és de 345, el 41% del total de l'Estat i una xifra superior a la dels últims dies. En total, a Madrid han mort 2.757 persones. De fet, el col·lapse que pateixen els crematoris a la Comunitat de Madrid està obligant les empreses funeràries privades a traslladar difunts a altres províncies per a la seva incineració.

A Catalunya, les xifres també van en agument i aquest divendres es va superar la barrera de les 1.000 defuncions des de l'inici de la crisi sanitària. De fet, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha deixat clar aquest dissabte que, malgrat les paraules de Fernando Simón anunciant que es podria haver arribat al pic de contagis, no és així en el cas de Catalunya. "En les pròximes setmanes seguiran augmentant els casos i es tensionarà el sistema sanitari", ha advertit Vergés.

Contagi entre el personal sanitari

Pel que fa al contagi del personal sanitari -hi ja més de 9.000 professionals diagnosticats, una xifra percentualment més elevada a Espanya que a la resta de països afectats pel coronavirus-, el portaveu de Sanitat ha assegurat que la taxa dels treballadors sanitaris que necessiten hospitalitzció és del 8,8%, un percentatge molt més baix que el de la població general, que se situa per sobre del 40%. Simón atribueix la dada a que els metges i personal d'infermeria se sotmeten al test de Covdi-19 encara que tinguin símptomes molt lleus o fins i tot quan no tenen símptomes però han estat en contacte amb pacients o altres sanitaris diagnosticats amb coronavirus. A la població general, en canvi, rarament es fa la prova en els casos lleus i, per tant, per a les estadístiques només es té en compte els pacients greus.

D'altra banda, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), dependent de el Ministeri de Sanitat, treballa a contrarellotge per buscar tractaments pel coronavirus. L'agència ha anunciat aquest dissabte que ja ha autoritzat vuit assaigs clínics de tractaments per controlar la infecció pel nou coronavirus, i està estudiant autoritzar 84 propostes més que li han arribat durant aquests dies.

El govern espanyol continua buscant material de protecció a l'estranger. Aquest dissabte ha anunciat un augment de 50 milions en la inversió realitzada per la compra de material sanitari a la Xina. En total ja són 628 milions d'euros els que l'executiu central ha dedicat a l'adquisició de màscares, respiradors, equips de protecció o guants, entre altres productes.

stats