Societat 01/04/2020

L'Estat ja supera els 100.000 contagis i els 9.000 morts

Baixen els contagis diaris, 7.719 més, però torna a pujar el nombre de morts, amb 864 víctimes

Mireia Esteve / Ot Serra
2 min
Una infermera prepara el box d'urgències on s'atenen les víctimes d'agressions sexuals a l'Hospital Clínic de Barcelona.

Barcelona / MadridL'Estat ja suma més de 100.000 casos de coronavirus i més de 9.000 persones mortes d'ençà que va començar l'epidèmia. Així, segons les últimes dades facilitades pel ministeri de Sanitat, al conjunt d'Espanya s'han registrat 102.136 contagis, cosa que significa un augment de 7.719 en les últimes 24 hores. Ara bé, tot i que el ritme de casos contagiats continua a l'alça, la xifra registrada aquest dimecres és més baixa que la d'ahir (que va ser de 9.222 casos), de manera que el creixement torna a ser del 8%, com dilluns. "Això continuaria informant-nos que seguim en fase d'estabilització de la pandèmia", ha assegurat la responsable del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, María José Sierra, en roda de premsa.

Pel que fa al nombre de persones mortes, tot i que aquest dimecres s'ha registrat la xifra més alta fins ara, amb 864 víctimes, el cert és que aquest creixement suposa un 10,5%, un punt menys respecte a ahir dimarts, que confirma la tendència a la baixa en el creixement percentual del nombre de morts. Així, des del 26 de març, el ritme de mortalitat ha anat baixant gradualment i s'ha passat d'un 19% al 10,5% d'aquest dimecres. En xifres absolutes, a tot l'Estat ja han mort 9.053 persones.

Per al director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón –que ha tornat a intervenir per videoconferència després que dilluns donés positiu per coronavirus–, el pic de contagis ja ha arribat i "sembla que ja estem descendint". En aquest sentit, ha reiterat que ara el focus se centra als hospitals i, concretament, a les UCI. "Ara hem de veure si el nostre sistema de salut pot fer front als pacients ingressats", ha afirmat.

A les UCI dels hospitals, segons les dades del ministeri de Sanitat, a hores d'ara hi ha 5.872 pacients, 265 més que ahir, una xifra inferior als últims dies. Aquest dimarts, per exemple, hi van ingressar 376 persones més. Segons ha explicat Sierra, des del ministeri calculen que a tot l'Estat hi ha uns 6.000 llits d'UCI, tot i que en els últims dies molt probablement ha augmentat aquesta xifra, ha dit, després que les comunitats autònomes hagin ampliat la seva capacitat.

Sierra, a més, també ha explicat que no en totes les comunitats autònomes hi ha la mateixa "pressió" sobre les UCI i ha assegurat que, a la Comunitat de Madrid, per exemple, avui la pressió és "més baixa" que altres dies. De fet, amb les dades a la mà, aquest dimecres no s'ha registrat un augment de pacients a les UCI de la comunitat madrilenya. Ara bé, el ministeri de Sanitat havia informat que les unitats de cures intensives dels hospitals madrilenys estaven acollint 1.514 pacients (la mateixa xifra que ahir), però la Comunitat de Madrid ha hagut de sortir a desmentir la dada i ha assegurat que, per primera vegada, la xifra de persones a les UCI baixava fins als 1.502.

La dada positiva és que ja s'han curat 22.647 persones, 3.388 més que ahir, la xifra més alta comptabilitzada fins ara i que suposa un 22% més. Segons Sierra, el procediment d'altes hospitalàries està protocol·litzat, però ha admès que a alguns pacients, abans de deixar-los marxar de l'hospital, els fan la prova diagnòstica sobre el coronavirus, però en altres casos no. Quan no es pot fer, Sierra ha explicat que es demana als pacients estar en aïllament durant 14 dies.

stats