L'EMA comença a avaluar si els menors de 6 a 11 anys poden vacunar-se amb Moderna

2 min
Un adolescent rebent la primera dosi de la vacuna Pfizer, el passat mes d'agost

BarcelonaL'Agència Europea de Medicaments (EMA, per les sigles en anglès) avalua a partir d'aquest dimecres si la vacuna contra el covid de Moderna és eficaç i segura per a criatures d'entre sis i onze anys. Fa tres setmanes, l'ens va fer el mateix pas amb la marca Pfizer, que assegura que els seus assajos clínics amb població a partir dels cinc anys són igual d'efectius que amb els adults.

L'agència espera tenir les conclusions de la revisió de les dades de les farmacèutiques en un termini "aproximat de dos mesos" i a partir d'aquí, en funció de si els resultats són favorables, decidirà si recomana als països comunitaris l'administració entre la població infantil, però l'última paraula la tindrà la Comissió Europea, que és l'encarregada de donar la llicència final. Pfizer confia tenir llum verda abans d'acabar aquest any o, en tot cas, a principis de gener del 2022, mentre que Moderna haurà d'esperar com a mínim fins a mitjans de febrer, si es compleixen les previsions.

A la UE es comercialitzen quatre vacunes contra el covid: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen, l'única que és monodosi. Mentre les persones de més de 70 anys a Espanya estan començant a rebre la tercera dosi de reforç del coronavirus alhora que la vacuna de la grip, el ritme de vacunació s'ha alentit en els últims mesos i ara se situa en el 74,5% de la població vacunada correctament. La xifra li ha valgut a la Generalitat la felicitació del director de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a Europa, Hans Kluge, que aprofitant una visita a Barcelona en la jornada mundial sobre hospitals, ha destacat la "impressionant" dada dels adolescents de més de 12 anys vacunats, que són ja el 85%.

Malgrat l'alt índex de vacunació entre els adolescents, els grups escolars confinats a causa del coronavirus han passat de 16 a 28 i afecten prop de 6.000 alumnes i professors, segons les dades actualitzades del departament d'Educació. La dada representa només el 0,04% de totes les classes i està lluny dels 80.000 reclosos a casa que hi havia fa un any, quan encara no hi havia cap vacuna autoritzada. L'escola més afectada és la concertada catòlica Pureza de María, de Sant Cugat del Vallès, on la detecció de 41 positius ha obligat a confinar 348 persones, entre les quals tots els cursos de primària.

Si a mitja Europa ja es tem una nova onada del covid, a Espanya es confia que la bona cobertura de la vacuna serveixi per frenar la circulació del virus i, sobretot, per salvaguardar la xarxa sanitària de primària i hospitals, encara afectada per llistes d'espera a causa de les restriccions. No obstant això, gairebé tots els indicadors epidemiològics estan empitjorant lleugerament, segons les dades del departament de Salut: el risc de rebrot es dispara en 13 punts fins a situar-se en 85 (l'1 és el llindar que la pandèmia està fora de control) i la Rt també puja divuit centèsimes fins a l'1,36 i la positivitat de les proves diagnòstiques amb PCR o antígens. La bona notícia és que les UCI resisteixen i es mantenen per sota de la vuitantena d'ingressats.

stats