Societat 23/03/2020

Francesc Albertí (portaveu del comitè del coronavirus): "Ens queden uns dies durs"

Les clíniques privades, la Creu Roja, les residències i una unitat del Psiquàtric se sumen a l'assistència de malalts amb Covid-19

Maria Fuster
3 min
Francesc Albertí, portaveu del comitè d'alerta del coronavirus

Palma"Ens queden uns dies durs", ha assenyalat el portaveu del comitè d'alerta del coronavirus, Francesc Albertí, en roda de premsa, on ha comunicat, amb dades actualitzades, quina és la situació a les Illes Balears en relació amb la crisi de la Covid-19. A la informació que ha facilitat el portaveu ha detallat com diverses clíniques privades, la Creu Roja, residències i una unitat del Psiquàtric s'han sumat a l'assistència de malalts amb coronavirus.

Albertí també ha assenyalat que, amb l'increment de 69 casos les darreres 24 hores, actualment hi ha 372 pacients actius amb la malaltia a les Illes que resulten de restar als 400 contagis les 10 morts i les 18 altes. També ha reiterat que el Ministeri s'ha compromès a enviar "aquesta setmana els kits de detecció ràpida del virus". De moment, s'han fet 2.746 PCR, 164 de les quals s'han fet a Menorca, on es fan proves de detecció des de dijous passat. A Eivissa esperen poder fer-les de manera imminent.

Clíniques privades, hospitals i UVAC

La Conselleria ha informat que hi ha 18 pacients amb Covid-19 a les clíniques privades de Mallorca i Eivissa. A Mallorca, la Policlínica Miramar n'hi ha 4 pacients (2 ingressats i 2 a UCI); a la Clínica Juaneda, 2 ingressats a planta i a l’Hospital Quirón Palmaplanas n'hi ha 7 pacients a planta i 4 a l'UCI. A Eivissa, a la policlínica Nuestra Señora del Rosario, hi ha un pacient amb el virus ingressat a planta.

Segons ha informat Albertí, a Mallorca hi ha 210 malalts que són atesos a ca seva per les unitats mòbils (UVAC), mentre que 53 persones reben tractament a Son Espases, 10 de les quals han necessitat cures intensives; a Son Llàtzer n'hi ha 44, 10 d'elles ingressades a l'UCI; a Inca n'hi ha 4, 2 de les quals són a l'UCI; a Manacor n'hi ha 12, 3 a cures intensives, i a la policlínica de la Creu Roja hi ha 21 pacients amb coronavirus.

A Eivissa hi ha 23 casos amb Covid-19, 17 ingressats a Can Misses (5 a l'UCI) i 16 atesos a domicili per les UVAC, mentre que a Menorca hi ha 19 persones amb la malaltia, 6 a l'hospital Mateu Orfila (4 a l'UCI), i hi ha 13 malalts atesos per les UVAC.

Residències

Albertí ha comentat que dels casos de coronavirus de la residència Oms de Sant Miquel 9 en total han estat ingressats a la Policlínica de la Creu Roja. En relació amb la residència de Son Tugores, on s'han detectat 12 casos i un infermer, 7 han estat ingresats a la Unitat de Deshabituació Alcohòlica del psiquiàtric "habilitada per rebre malalts de Covid-19 no complexos", segons Albertí, dos ha estat ingressat a Son Espases i la resta resten a les residències aïllats. Al centre de dia Mater se'n varen detectar 5 casos: 2 han mort i els altres són dos usuaris i un treballador.

A Eivissa es va detectar una persona gran amb coronavirus a la residència de Can Blai, que ha estat ingressada a Can Missses.

Sanitaris infectats o en vigilància i material

Albertí ha assenyalat també que hi ha 50 professionals sanitaris infectats, que representen un 0,4% del total. Actualment també n'hi ha 350 en vigilància activa (65 a Menorca) i molts d'ells fan consulta telemàtica a casa. Fins a la data s'han fet 2.746 PCR, de les quals 164 es varen fer a Menorca. No s'ha fet cap prova a Eivissa, i encara es continuen fent a Son Espases.

El portaveu del comitè d'alerta del coronavirus ha assegurat que hi ha material "suficient" de protecció i que espera que n'arribi més pròximament. També ha agraït el "centenar d'ofertes que han rebut per fer màscares per part de particulars i d'empreses".

stats