Consum
Societat 06/09/2022

Consum acusa d'infracció greu Pescanova per no especificar els ingredients de La Pasta del Mar

L'associació de consumidors Facua ha denunciat que la composició del producte no és clara ni real

ARA Balears
2 min
Instal·lacions del grup Pescanova a Chapela,  a la província de Pontevedra.

PalmaLa Direcció General de Consum de les Illes Balears ha iniciat un expedient sancionador contra Pescanova per infracció greu en la denominació i presentació dels productes que comercialitza com La Pasta del Mar. Segons va denunciar Facua-Consumidors en Acció, la composició del producte no és clara ni és exactament el que diu el paquet: no consta que la pasta hagi estat elaborada a partir de sèmoles, semolines o farina procedent de blat, ni el percentatge de peix, que tampoc s'especifica completament, és molt reduït.

L'organisme de protecció al consumidor del Govern ha resolt que la infracció vulnera diversos dels apartats de les normatives de defensa dels consumidors autonòmica i estatal i el Reglament europeu sobre la informació alimentària facilitada al consumidor. Per això, ha proposat una sanció provisional total de "48.000 euros" atenent que es tracta d'una "infracció greu" en la qual concorren una sèrie d'agreujants, com són l'"elevat volum de vendes" de Pescanova i que afecta "béns d'ús o consum comú, ordinari i generalitzat".

D'altra banda, tot i no tenir resolució, l'associació també ha denunciat els fets davant del Ministeri de Consum, que des del maig té potestat sancionadora davant aquest tipus de pràctiques. "Fins ara no ha donat resposta", detalla Facua.

El peix i la pasta són minoritaris

Dins la gamma de productes La Pasta del Mar, Pescanova elabora tallarines de bacallà, tallarines de salmó i espaguetis de lluç amb tinta de sípia. Per una banda, l'associació va denunciar que no hi ha presència de cap dels ingredients essencials perquè un producte es pugui anomenar pasta, segons la legislació que la regula. Per l'altra, els peixos que utilitza com a reclam en la denominació de cada producte no són els únics amb què estan elaborats.

Els espaguetis de lluç només tenen un 17% d'aquest peix, mentre que el 40% és proteïna de peix, i no es donen més detalls sobre les espècies utilitzades a la llista d'ingredients. A les tallarines de bacallà la seva presència és d'un 37%, a més d'un 28% de lluç. Així mateix, les tallarines de salmó només tenen un 36% del peix titulat i un 22% de proteïna de peix, que tampoc no s'especifica.

Consum també assenyala que el producte espaguetis de lluç amb tinta de sípia tampoc no indica a la llista d'ingredients "la quantitat de tinta de sípia usada en l'elaboració". És per això que el director general de Consum, Félix Alonso, ha resolt que la denominació dels tres productes "indueix a error els consumidors"; concretament, ha indicat que la denominació La Pasta del Mar "indueix a error sobre quina és la seva veritable naturalesa en confondre's amb pasta alimentària".

stats