Societat 10/06/2019

El Consell de Mallorca edita la primera guia historicoartística sobre els jardins de Raixa

La professora de la UIB Júlia Roman és l'autora d''Els jardins de Raixa', una publicació que vol donar a conèixer el valor patrimonial d'aquests jardins públics

Ara Balears
2 min
Júlia Roman ha presentat la guia aquest dilluns

PalmaLa doctora en Història de l'Art i professora de la Universitat de les Illes Balears Júlia Roman és l'autora d''Els jardins de Raixa', una publicació que aquest dilluns ha presentat juntament amb el vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado. La voluntat d'aquesta guia és donar a conèixer el valor patrimonial d'aquests jardins públics, que pertanyen a tota la ciutadania.

La guia ha estat fruit d'anys de feina de la doctora en Història de l'Art Júlia Roman, però també d'estudis fets per diferents equips abans i durant la restauració dels jardins de la finca pública de Raixa després que el Consell de Mallorca l'adquirís el 2002.

Tot i que hi ha diverses publicacions sobre Raixa i els seus jardins, que estan referenciades en aquesta guia, no existia una publicació específica dels jardins. "Creim que era necessari recopilar el coneixement adquirit a través de tota la feina pública que s'ha fet. Per l'esforç públic que s'ha fet abans i durant la restauració i recuperació i que això ha anat generant coneixements que han donat una sèrie d'elements i dades que es podien interpretar amb l'ajuda de la documentació i, per tant, consideràvem interessant que existís una publicació específica dels jardins", explica Roman.

Segons l'autora, que ha escrit nombrosos articles sobre els jardins de Raixa, "ha estat una obligació des de l'àmbit acadèmic per divulgar els coneixements, però també per intentar implicar el públic potencial i la ciutadania de Mallorca, ja que això forma part de l'herència col·lectiva. I per donar a conèixer aquest patrimoni és necessari crear eines i instruments per poder-lo interpretar".

En la mateixa línia, el conseller Jurado ha volgut destacar la feina feta durant aquesta legislatura, quan s'ha donat a Raixa la importància que té, mantenint i recuperant el patrimoni públic que representa aquesta finca. "Hem de reivindicar la gestió pública perquè en pugui gaudir tothom i allunyar-nos de certes pràctiques de protecció del patrimoni que sols passen per la privatització o la comercialització d'antigues finques, algunes convertides avui dia en hotels de luxe", ha exposat Jurado.

stats