Societat 04/11/2021

El Consell de la Indústria rebutja que el parc solar de Son Bonet sigui declarat projecte estratègic

El vicepresident del Govern diu que aquestes iniciatives han de tenir més consens

ARA Balears
2 min
Els terrenys adjacents a l'aeròdrom de Son Bonet on Aena projecta posar les plaques fotovoltaiques.

PalmaEl Consell de la Indústria –integrat pel Govern, patronals i entitats ambientals, entre d'altres– ha rebutjat que el parc fotovoltaic que Aena projecta a Son Bonet sigui declarat projecte industrial estratègic. La decisió se suma a l'informe desfavorable de l'Ajuntament de Marratxí. "Hi ha un alt rebuig social al projecte. Hem de tenir en compte que la generació d'energia distribuïda ha de tenir el consens més gran possible, i això no s'ha produït en aquest cas", segons ha afirmat el vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes.

La decisió del Consell de la Indústria es debatrà al Consell del Govern en unes setmanes, i si es ratifica, el projecte serà declarat no estratègic i no tindrà més recorregut. En aquest cas, Aena haurà de tornar a presentar una altra proposta, igual o similar, però que només podria anar per la via de l'interès general, cosa que dependrà de l'Ajuntament de Marratxí. El Consistori, però, ja va fer un informe desfavorable sobre l'actual projecte i defensà la protecció dels terrenys.

"Entenem que el territori a ocupar és d'ús social, i creim que s'ha de garantir aquest ús a prop dels nuclis de població", ha continuat el vicepresident, perquè el terreny on Aena vol posar les plaques fa anys que els veïns l'usen per passejar-hi. De fet, és l'única zona verda de l'espai al qual tenen accés els residents. Yllanes ha recordat que Aena pot instal·lar les plaques als edificis, com ara a l'aeroport de Son Sant Joan, però també als aparcaments.

Per la seva banda, el director general d'Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha assenyalat que els projectes fotovoltaics poden ser "més o menys polèmics", però que "en cap cas" hi havien rebut més de 1.500 al·legacions en contra. Per això, els parcs que no tinguin un consens mínim i no aportin "un valor afegit" al de la generació d'energia renovable "no poden ser estratègics per a la Comunitat", segons Malagrava.

L'actuació d'Aena consisteix en la instal·lació de 32.318 panells solars en uns terrenys de l'aeroport de Son Bonet que ocuparien 19,8 hectàrees. L'evacuació de l'energia generada es duria a terme mitjançant una línia soterrada dins la subestació de Son Orlandis.

Contràriament, el Consell de la Indústria ha acordat declarar com a projecte industrial estratègic el parc fotovoltaic Mallorca Sostenible previst a Bunyola, que generarà 40 MW, l'equivalent a l'abastiment de 12.000 famílies. L'impuls d'aquest parc generarà prop de 400 llocs de treball en fase d'execució (270 directes i 120 d'indirectes) i un total de 15 llocs nous de feina durant la fase d'operació, segons la Conselleria. El projecte s’ubicarà a la zona industrialitzada del polígon de les Veles.

stats