Violència masclista
Societat 26/06/2023

El Consell i el Govern signen el conveni per crear el centre de crisi de víctimes de violència sexual a Mallorca

L’objectiu és que hi hagi centres de crisi en funcionament a les quatre illes abans del 31 de desembre

ARA Balears
2 min
Signatura del conveni al Consell de Mallorca

PalmaEl Consell de Mallorca, el Govern de les Illes Balears i l’Institut Balear de la Dona (IBDona) han signat aquest dilluns un conveni per a la creació d’un centre de crisi (previst a la LO 10/2022) d’atenció 24 hores a víctimes de violència sexual a Mallorca.

La signatura, que s’ha duit a terme a la seu del Consell de Mallorca, ha tingut la presència de la presidenta de la institució insular en funcions, Catalina Cladera; la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat en funcions, Mercedes Garrido; el conseller de Presidència en funcions del Consell, Javier de Juan; la directora insular d’Igualtat de funcions, Rosa Cursach, i la directora en funcions de l’IBDona, Maria Duran.

El centre aglutinarà en un sol espai els serveis d’atenció i acompanyament que estam duent a terme entre el Consell i el Govern, això és, atenció psicològica, jurídica i social per a víctimes de violència sexual, els familiars i les persones de l’entorn, així com atenció telefònica, telemàtica i presencial les 24 hores del dia, cada dia de l’any, i d’aquesta manera s’estableix una eina cabdal en la lluita contra la violència masclista, la primera d’aquestes característiques a les Illes Balears.

En concret, s’atendran dones més grans de 16 anys víctimes i supervivents de violència sexual, tant si la violència s’ha produït de manera recent com en el passat. Per accedir-hi, no serà necessària la interposició d’una denúncia i l’enfocament estarà centrat en la víctima. Mallorca serà la primera illa a dispsoar d'aquest centre específic per a dones víctimes d’agressions sexuals. El Consell de Mallorca ha d’adquirir l’espai i serà qui el gestioni, mentre que IBDona coordinarà aquest i els altres centres que també preveu la llei a la resta d’illes.

"Tenim els recursos, tenim els serveis i un conveni ja firmat perquè Mallorca disposi d’un centre específic per a víctimes d’agressions sexuals. El que ara toca és executar-lo, per això estarem vigilants", ha apuntat la presidenta en funcions, Catalina Cladera. "Estarem molt pendents perquè no es retrocedeixi ni un mil·límetre en polítiques d’igualtat i atenció a les dones i perquè no es deixi perdre cap recurs aconseguit", ha conclòs.

La consellera Garrido ha detallat que "el Govern de les Illes Balears aporta 800.000 euros per a la creació d’aquest centre a Mallorca", i ha explicat que es distribuiran 1,5 milions d’euros entre els consells insulars atenent al nombre de denúncies o procediments judicials existents des de l’any 2019 i al resultat de la macroenquesta del Ministeri d’Igualtat sobre violència sexual. L’objectiu és que hi hagi centres de crisi en funcionament a les quatre illes abans del 31 de desembre. Aquest projecte s’emmarca en el Pla de recuperació, transformació i resiliència, finançat per la Unió Europea, Next Generation EU.

stats