Societat 20/07/2022

Les Illes tenen més de 3.000 casos actius de violència de gènere

El Govern ha signat un conveni amb el Ministeri de l'Interior perquè tant l'Executiu com els consells i Cort puguin col·laborar amb el sistema VioGen

2 min
Les Illes Balears lideren la taxa de violència masclista.

PalmaLes Balears tenen 3.276 casos de violència de gènere actius, segons el Sistema de seguiment integral dels casos de violència de gènere (VioGen), gestionat pel govern de l'Estat. Així n'ha informat la Delegació del govern espanyol a les Illes Balears aquest dimecres, arran d'un conveni signat entre el Ministeri de l'Interior i el Govern balear perquè l'Executiu, els consells insulars i l'Ajuntament de Palma puguin col·laborar amb el sistema Viogen, incorporant-hi unitats de la comunitat autònoma.

Concretament, d'aquests més de 3.000 casos, 87 són de risc alt i tres de risc extrem. Per altra banda, 2.594 corresponen a Mallorca, 1.156 dels quals al municipi de Palma; 191 a Menorca, 460 a Eivissa i 31 a Formentera. Ara, amb el nou conveni, l'administració autonòmica i la insular podran millorar l'assistència i la protecció de les dones maltractades, segons han anunciat la delegada del govern espanyol a les Illes Balears, Aina Calvo, i la consellera de Presidència del Govern balear, Mercedes Garrido, aquest matí.

Així, les unitats que atenen les víctimes podran aportar al sistema la informació de caràcter social de què disposen, així com accedir a dades introduïdes des d'altres àmbits. D'aquesta manera, a la valoració policial que ja es feia a VioGen s'hi podrà afegir la informació social, que contribuirà a donar una visió més completa i precisa de la situació de la víctima i de les seves circumstàncies. Això permetrà estimar de manera més acurada el risc i l'adopció de mesures de protecció i suport.

A més, es facilitarà el treball i la coordinació de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i la resta de les institucions i entitats públiques de les Balears amb competències en matèria d'assistència a les dones que pateixen maltractament o una agressió masclista. En aquest sentit, Aina Calvo ha destacat que l'adhesió de la comunitat autònoma a aquest sistema de seguiment integral dels casos de violència de gènere "permet disposar d'una fotografia més precisa sobre la situació de les dones que són víctimes de violència masclista, per tal de ser encara més eficaços a l'hora de protegir-les, donar-los suport i ajudar-les".

Ni una passa enrere

Per la seva banda, Mercedes Garrido ha subratllat que amb aquest conveni s'envien dos missatges importants a la societat. "A les dones, els deim que es poden sentir segures i que les institucions de les Illes Balears estam al seu costat, posant tots els nostres recursos i esforços a prevenir, detectar i reparar el seu patiment", ha manifestat. Així mateix, "als masclistes els deim que no farem ni una passa enrere, que els combatrem des de la unitat i la fermesa, i que no aturarem fins que totes les dones puguin viure sense por i en igualtat", ha afegit.

En la reunió, hi han participat també la cap de la Unitat de Coordinació contra la Violència sobre la Dona, María Alarcos; la consellera de Benestar Social i Recursos Humans del Consell d'Eivissa, Carolina Escandell; el conseller d'Assumptes Socials de Formentera, Rafael Ramírez; la directora insular d'Igualtat del Consell de Mallorca, Rosa Cursach; la directora insular d'Atenció Social del Consell de Menorca, Pilar Carrasco, i el regidor de Justícia Social, Feminisme i LGTBI de l'Ajuntament de Palma, Alberto Jarabo.

stats