Societat 06/10/2021

El Consell de Govern donarà llum verda al parc fotovoltaic del Mercadal

L'Executiu ha rebut 101 sol·licituds procedents de Menorca, d'un total de 952, per a les ajudes a l'autoconsum

Iván Martín
2 min
Imatge d'un parc fotovoltaic a Menorca.

MAÓEl Consell de Govern aprovarà dilluns que ve com a projecte industrial estratègic el parc fotovoltaic Agrisolar del Mercadal, segons ha confirmat aquest dimecres a una trobada amb els mitjans de comunicació el conseller de Transició Energètica del Govern Balear, Juan Pedro Yllanes.

Es tracta del segon projecte de les Balears que rebrà aquesta declaració després del Mallorca Green Hysland. La Conselleria de Medi Ambient era l'única administració que faltava per autoritzar el projecte, després dels informes favorables de l'Ajuntament del Mercadal i el Consell de Menorca.

El parc disposarà de plaques fotovoltaiques de 19.999,98 kWp i 15.470 kWn de potència instal·lada, al polígon del municipi. Podrà subministrar energia a un equivalent de 6.000 habitatges i la instal·lació fotovoltaica de 37.037 plaques solars ocuparan 20 hectàrees. A més, l'evacuació de l'energia generada es farà mitjançant una línia soterrada d'11.117 metres fins a la subestació del Mercadal.

D'altra banda, el Govern balear ha rebut 101 sol·licituds procedents de Menorca, d'un total de 952, per a les ajudes a l'autoconsum. Mallorca amb 700 i Eivissa i Formentera amb 135 completen el llistat de peticions. Yllanes ha destacat l'impuls per a la transició energètica que suposarà l'arribada de 230 milions d'euros dels fons europeus, i ha demanat al teixit productiu de l'illa que aposti per la democratització de l'energia i el procés de descarbonització: "Disposam de 41 milions d'euros per aconseguir aquest repte, basat en tres eixos d'actuació: la reducció del consum i la millora de l'eficiència energètica, la descarbonització de la mobilitat i el desplegament de la xarxa de punts de recàrrega".

La convocatòria, que es va obrir el passat 20 de setembre, preveu ajudes addicionals a la instal·lació de pèrgoles fotovoltaiques per cobrir aparcaments i canviar la uralita de les cobertes industrials per plaques solars. El conseller també ha emfasitzat el paper de Menorca: "És una illa ideal per impulsar el model energètic descentralitzat que s'està impulsant des del Govern, i l'autoconsum és clau per aconseguir la sobirania energètica". Les convocatòries i els programes que ja estan en marxa per a la transició energètica disposen d'un pressupost de 41 milions d'euros, que se sumaran als 230 milions d'euros dels fons europeus.

stats