40 ANYS
Societat 17/03/2018

El Consell d’Estudiants s’allunya de la política

Després d’uns anys marcats per la politització, esdevé de nou el màxim òrgan de representació dels estudiants

Maria Cifre
3 min
CONSELL D’ESTUDIANTS  
 Alguns dels representants del Consell d’Estudiants de la UIB, en el ple del passat novembre.

PalmaEl Consell d’Estudiants, durant la darrera legislatura, s’ha allunyat de la política i ha esdevingut el màxim òrgan de representació dels estudiants de la Universitat de les Illes Balears.

L’any 2016, per primera vegada després de deu anys, varen guanyar les eleccions els independents, la qual cosa “va suposar un canvi molt fort, ja que els darrers anys havien estat marcats per una crisi de representativitat causada per la politització”, assenyala l’actual president del Consell d’Estudiants, Biel Bibiloni. Des del 2017, el Consell d’Estudiants de la UIB és gestionat per una comissió permanent mixta formada per independents a títol individual i una agrupació d’independents, Estudiants en Xarxa.

Durant el primer any de legislatura dels independents s’ha duit a terme per primera vegada una planificació econòmica. El capítol es destina a activitats culturals i lúdiques que, com explica Bibiloni, “són organitzades pels estudiants i per als estudiants” i afegeix com a exemple la intenció de recuperar algunes festes que ja tenien personalitat pròpia però que amb el temps varen desaparèixer. És tracta “dels grans concerts que es feien al campus a final de curs fa deu anys. L’any passat es varen recuperar, i és vera que són més modestes però just acabam de començar”.

L’òrgan també dona suport a associacions i col·lectius adscrits a la Universitat per tal que puguin organitzar activitats formatives o actes reivindicatius com els del 8-M, el Dia de la dona treballadora, el Dia de l’orgull LGTB o “ els diferents actes organitzats en suport de la llibertat d’expressió pel cas de Valtonyc”, explica Bibiloni, qui afegeix que “tot i viure en un campus no estam desconnectats del que passa al nostre voltant”.

“Manca cultura de representació. La figura de delegat, present a tots els cursos acadèmics, desapareix a les aules universitàries” i, tot i que s’organitzen moltes activitats, diu Bibiloni, costa molt que la gent hi participi.

Sense continuïtat

El Consell d’Estudiants de la Universitat de les Illes Balears va establir els seus estatuts l’any 2003. Tot i que fins aleshores no es té constància que hagués existit un òrgan que representàs tot l’alumnat, sí que hi havia la figura del representant de cada estudi, que no necessàriament havia de ser un estudiant, sinó que també podia ser un professor. Com explica el president del Consell d’Estudiants, Biel Bibiloni, en el moment de la creació del Consell, les associacions i col·lectius adscrits a la UIB tenien un pes molt important. El nombre d’independents sempre s’ha fet notori, però els darrers set o vuit anys el Consell d’Estudiants havia estat gestionat per associacions moltes vegades vinculades a joventuts polítiques. “Durant aquells anys, el Consell d’Estudiants era gestionat per bipartidisme i, com a conseqüència de la politització, s’allunya el Consell de l’alumnat”, afegeix.

Motius d’angoixa

Actualment, segons Biel Bibiloni, entre les principals preocupacions dels alumnes de la UIB destaca, per una banda, el cost de la matrícula, fent especial referència a segones, terceres i quartes matrícules, ja que el preu es multiplica pel nombre de vegades que fa que s’ha fet l’assignatura concreta. “En molts casos s’han de compaginar feina i estudis per poder assumir les despeses, cosaque pot suposar menys temps per estudiar i, per tant, una frustració per a l’alumnat”, explica Bibiloni.

Un altre tema que angoixa els estudiants és la dificultat per trobar pis a Palma, “ja que els preus del lloguer de pisos s’han disparat”. En aquest sentit, l’economia torna a suposar un problema. El fet de residir a Palma o no és un tema que, des del Consell d’Estudiants, consideren que està relacionat amb les dades d’accés al campus publicades pel grup de recerca de la universitat GITMOT, que el passat mes de febrer va assenyalar que un 32% de l’accés al campus es fa amb transport públic i un 64,9%, amb cotxe particular. “Tot i que el metro és un recurs fonamental per a l’accés a la universitat, hi ha molts altres aspectes que s’han de millorar, entre els quals hi ha la freqüència de viatges”, apunta Bibiloni.

Per un altra banda, pel que fa a les preocupacions lligades a temes acadèmics, allò que continua angoixant molt els alumnes és la supressió de les recuperacions (la primera vegada fou al setembre del curs 2013-2014). “Durant els primers cursos, les recuperacions es varen dur a terme el mes de juliol, i ara la tendència és fer unes recuperacions partides”, diu Bibiloni; és a dir, les recuperacions del primer quadrimestre es duen a terme el mes de febrer i les del segon, al juliol. “Això suposa una reducció del temps que té l’alumne per preparar-se un examen. Abans tenies tot l’estiu i ara només tens una setmana o deu dies”, assenyala Bibiloni, qui afegeix que ‘ el canvi de recuperacions es va implantar en un moment de poca activitat del Consell d’Estudiants”, explica Biel Bibiloni, referint-se als anys en què els estudiants es varen desvincular d’aquest òrgan a causa de la seva politització .

stats