Societat 26/06/2024

Confirmat: la manifestació contra la saturació turística serà el 21 de juliol

Durant la temporada alta la plataforma Menys Turisme, Més Vida organitzarà mobilitzacions a totes les Illes

2 min
Cartell de la convocatòria a Mallorca.

PalmaLa plataforma Menys Turisme, Més Vida ha confirmat aquest dimarts que la gran mobilització contra la saturació turística a Mallorca serà el diumenge 21 de juliol. La convocatòria començarà les 19 h davant l'estació Intermodal de Palma i proclamarà un lema acordat per a totes les Illes: 'Canviem el rumb: posem límits al turisme'.

Tot i que l’organització s’ha expandit a totes les Balears i ha articulat un espai de coordinació interilles per establir un front comú i lluitar conjuntament per un canvi de model turístic, dia 21 de juliol la manifestació només es durà a terme a Mallorca, en concret a Palma. “La causa de la mobilització és conjunta, però cada illa va al seu ritme”, ha explicat la presidenta del GOB, Margalida Ramis, a l’ARA Balears. “És un tàndem, hem d’anar fent relleus perquè hi hagi caliu pertot”, ha afegit.

Per tal de fer aquest front comú, s'han sumat a la plataforma iniciatives com la campanya Via Menorca, que el passat vuit de juny va omplir la plaça de la Biosfera de Maó; la Xarxa de Moviments Socials d'Eivissa i altres entitats i col·lectius, articulats amb el nom de Plataforma Canviem el Rumb Eivissa i Formentera.

Des de finals de maig, diversos representants de les diferents iniciatives de totes les Illes es reuneixen cada setmana per coordinar demandes, el relat, les accions de denúncia i les mobilitzacions en el marc de la campanya interilles.

Aquest dimarts, a la tercera assemblea oberta que ha organitzat la plataforma a Mallorca, s'han actualitzat els grups de feina i les assemblees locals per "coordinar un calendari conjunt i evitar que les accions se superposin", segons ha explicat Ramis. El GOB ha creat equips de treball dedicats a diferents àmbits que treballen de bracet amb assemblees i organitzacions locals autònomes: grup de relat i premsa, grup de propostes polítiques, grup de suport jurídic, entre d’altres.

L'objectiu és concertar una temporada intensa de mobilitzacions que es vagi estenent per les quatre illes per denunciar els impactes nefastos del model turístic i econòmic actual en les Balears i exigir els canvis necessaris per a un gir del model socioeconòmic que garanteixi els drets fonamentals que estan en joc: el dret a l'habitatge; els serveis socials, especialment els sanitaris i l'educació del jovent; l'escletxa de gènere als salaris i a les pensions, i la conservació i regeneració dels recursos naturals, com l'aigua, la mar, platges i espais naturals que han esdevingut béns especulatius.

Ramis ha assegurat que són “molts els motius per manifestar-se”, però ha posat èmfasi en la “reivindicació de les condicions laborals dels treballadors que directament o indirectament es relacionen amb el sector turístic". En el mateix sentit, ha anunciat que fan feina amb sindicats perquè “donin suport a la manifestació i incorporin moltes reivindicacions dels treballadors”. 

stats