Les comunitats es plantegen canvis per al retorn a les aules després de festes

Sanitat i les comunitats autònomes es reuniran el dia 4 per abordar el retorn a les escoles després de Nadal

2 min
Una aula de primària

MadridL'increment exponencial de contagis per la variant òmicron del coronavirus ha obligat les institucions a modificar les mesures de detecció i control de la malaltia. Aquesta setmana, el ministeri de Sanitat va consensuar amb les comunitats autònomes escurçar les quarantenes de les persones contagiades a set dies i ara el proper debat que hauran d'afrontar és sobre les mesures en el retorn a les aules després de les vacances de Nadal. Ja hi ha algunes comunitats que han pres mesures pel seu compte i d'altres que encara les estan valorant. En tot cas, el ministeri de Sanitat ha convocat una reunió el pròxim 4 de gener en què han de participar també el ministeri d'Educació i el d'Universitats, a més de les comunitats autònomes, amb l'objectiu de consensuar, si cal, noves mesures en l'inici del segon trimestre escolar.

Catalunya, de moment, només ha ratificat que la data de retorn a les escoles es manté: serà el 10 de gener. La Comunitat de Madrid s'ha avançat aquest divendres assegurant que davant dels casos "esporàdics" de covid que es detectin als centres educatius madrilenys, els seus contactes no caldrà que facin quarantenes. En un comunicat, la conselleria de Sanitat ha afegit, però, que la Direcció General de Salut Pública indiciarà com s'ha d'actuar si apareixen brots. Argumenten la mesura pel fet que la variant òmicron és "més infectiva, però amb símptomes més lleus i amb un millor pronòstic clínic" i, a més, recorden que a la Comunitat de Madrid hi ha un 92% de persones majors de 12 anys que estan vacunades amb pauta completa. Fonts de la conselleria de Sanitat madrilenya asseguren que les escoles de Madrid començaran a aplicar aquesta mesura quan es torni una altra vegada a les classes i que ja s'ha incorporat en el protocol de detecció i control del coronavirus de la Comunitat.

Madrid també havia posat sobre la taula la possibilitat d'un retorn semipresencial a les aules, mentre que comunitats com Extremadura també s'havien plantejat l'opció d'endarrerir la tornada a l'escola després de les festes, una opció a la qual Catalunya s'oposa. Tot plegat es debatrà la setmana que ve, i fonts del ministeri de Sanitat apunten que l'objectiu és consensuar les mesures amb totes les comunitats autònomes i els ministeris implicats per tal que les actuacions vagin totes en una mateixa direcció. "Vull ser molt clara, el model educatiu de la presencialitat ha estat un èxit perquè les aules són segures", va afirmar la ministra de Sanitat, Carolina Darias, durant la roda de premsa de dimecres, quan va comparèixer per explicar la reducció de les quarantenes.

stats