Pressupostos 2024
Societat 16/11/2023

Els comptes d'Afers Socials: 15.800 sessions més per a discapacitat i 4.500 hores més d'ajuda a dependència

Dependència passa d'un pressupost de 162 milions d'euros a 175, és a dir, gairebé 13 milions d'euros més per a aquest 2024

3 min
A l'esquerra, la consellera de Famílies i Afers Socials, Catalina Cirer.

PalmaDependència –amb una pujada del 7,5%– ha estat la direcció general que ha quedat més reforçada dels pressupostos de la Conselleria de Família i Afers Socials, encapçalada per Catalina Cirer. La consellera ha presentat els comptes de la seva cartera aquest dijous, que inclouen un lleuger increment respecte dels de 2023: el pressupost per al 2024 serà de 344 milions d'euros, 9,9 més que l'exercici anterior.

Concretament, Dependència passa d'un pressupost de 162 milions d'euros a 175, és a dir, gairebé 13 milions d'euros més per a aquest 2024. Tal com ha detallat Cirer en la seva compareixença parlamentària, aquesta pujada del 7,5% es pretén traduir en mesures concretes.

Atallar la llista d'espera de valoració de Discapacitat

Per un costat, Afers Socials pretén atallar un dels principals llasts de la Conselleria, que és la llista d'espera per la valoració de discapacitat. Amb aquest objectiu, Afers Socials incrementa en 86.625 euros la partida de discapacitat, la qual cosa permetrà reforçar el conveni amb el servei de salut que fa possibles les valoracions.

Així mateix, la Conselleria de Cirer incrementa en 479.000 euros la partida per a entitats per fomentar l'autonomia personal i les capacitats dels infants amb discapacitat. La consellera calcula que aquesta pujada es traslladarà en 15.800 sessions més que es podran oferir l'any 2024 en el servei d'atenció primerenca.

Incrementar les places de Dependència

Per un altre costat, el pressupost de Dependència creix en 9,1 milions d'euros, bona part dels quals anirà destinada a "afavorir que les persones dependents puguin estar el màxim de temps possible en el seu entorn amb unes condicions dignes", ha explicat Cirer. Per això, Afers Socials intensifica la partida destinada al concert de teleassistència, fet que permetrà augmentar el nombre de dispositius, i el servei d'ajuda a domicili oferirà 4.500 hores més.

A més, el 2024 es preveu l'obertura de nous centres per a gent gran: la residència de Son Dureta (120 places), la residència de Maó (120 places), la residència de Sant Lluís (24 places), el centre de dia de Son Xigala (30 places), el centre de dia de Porreres (30 places), el centre de dia de Calvià (30 places) i el centre de dia de Cala d'Or (30 places).

Juntament amb això, Cirer preveu concertar 120 places d'estades diürnes més i 110 noves places de servei residencial. Afers Socials també ha inclòs una partida d'un milió d'euros per reconvertir places de residències privades i, alhora, la nòmina de dependència augmenta 3,5 milions d'euros. Dins aquest àmbit, la consellera espera que el 2024 es faci realitat un projecte que s'arrossega des del 2022: la Història Social Única electrònica, i que l'any que ve tindrà 3,1 milions d'euros de pressupost.

Mantenir la Resoga i crear un centre terapèutic juvenil

D'altra banda, la Direcció General d'Afers Socials passa de 96 milions d'euros de pressupost el 2023 a 97 el 2024, amb un increment que supera el milió d'euros. "El més destacable d'aquesta DG són les prestacions, tant la Resoga com el complement de PNC. Vista l'evolució de la Resoga de l'any 2023 hem mantingut el mateix import de 38.700.000, un crèdit ampliable que podrà ser objecte de modificació, en funció de les necessitats", ha manifestat Cirer al respecte.

Pel que fa a la Direcció General d'Infància, Joventut, Famílies, Igualtat i Diversitat, Cirer ha destacat un increment del pressupost de 2,8 milions, fins a arribar als 29,9 milions. Entre les principals novetats, hi ha una inversió de 700.000 euros en el punt de trobada familiar i un nou programa de postemancipació, amb 653.000 euros. Tot i que l'import de l'Oficina Balear de la Infància i l'Adolescència (OBIA) davalla 60.000 euros, els comptes d'aquesta direcció general inclouen una qüestió ja històrica: la creació del centre terapèutic.

Finalment, la direcció general de cooperació i immigració experimenta en els pressupostos del 2024 un increment de més de 400.000 euros "per continuar fent front a les transferències als Fons de solidaritat de les diferents Illes, que es mantenen estables", segons Cirer. "Respecte al suport a la població migrant, es mantenen els projectes d'Itineraris d'inserció social, les subvencions a famílies i entitats per a programes d'integració, a més de les diferents OFIM a les Illes", ha afegit.

stats