Afers socials
Societat 25/10/2023

Els menors víctimes d'abusos sexuals han d'esperar fins a sis mesos per rebre tractament

A Mallorca hi ha 34 casos a la llista d'espera; a Eivissa i Formentera, 1, i a Menorca, 3

3 min
L’explotació sexual també afecta menors de fora dels centres

PalmaFins a sis mesos és el temps que poden arribar a esperar els menors d'edat que han estat víctimes de violència sexual –i que, a més a més, ho han denunciat– per accedir a un tractament psicològic a través dels serveis socials. Segons les dades de la Conselleria de Famílies i Afers Socials, a hores d'ara hi ha 34 víctimes d'abusos i agressions sexuals en espera a Mallorca, 1 a Eivissa i Formentera i 3 a Menorca. La Unitat Terapèutica d'Abús Sexual Infantil (UTASI) de la Conselleria és l'encarregada d'atendre aquests casos, i la plantilla, de cinc persones, ha esdevingut insuficient.

Així ho adverteix la directora general d'Infància, Joventut, Famílies, Igualtat i Diversitat, María Farners Saneiro. “Ens hem trobat casos que, d’haver d’esperar tant, quan els ha arribat el torn ens han dit que ja no calia. I d’altres que han deixat passar el tractament”, lamenta la directora general, qui manté que davant la manca d’eficiència dels recursos públics, moltes víctimes opten per la via privada per rebre tractament psicòlogic. 

Cal tenir en compte, però, que els casos que arriben a la UTASI són tots els que tenen un procediment judicial obert i que han estat valorats prèviament. Això vol dir que després de presentar una denúncia i continuar amb el procés judicial, per mitjà d’anàlisis forenses que acrediten que el menor ha patit abusos, encara han d’esperar fins a sis mesos per rebre un suport professional per treballar-ne els efectes, tant físics com psicològics. 

Saneiro especifica que, per arribar a la UTASI, qualsevol menor ha de tenir abans “un informe de la UVASI (Unitat de Valoració d'Abús Sexual Infantil) o de l’Oficina de Medicina Forense”, la qual pertany als jutjats. Això, en cas de “tenir pares protectors”, és a dir, que mantenen la custòdia dels fills. En cas que no i que, per tant, s’hagi detectat una manca de protecció per part dels progenitors, aquests menors víctimes d’abusos sexuals són atesos directament per l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) del Consell insular. 

Les condicions dels treballadors, el principal entrebanc

Si bé “els casos més urgents s’agafen abans”, la directora general insisteix que aquests menors “no poden esperar sis mesos”. A això Saneiro hi afegeix l’agreujant que pateixen els casos que són d’Eivissa, Formentera o Menorca, on s’han de traslladar els professionals per prestar el servei, atès que aquest està centralitzat a Mallorca. “La nostra intenció és agafar una persona únicament per a Eivissa i Formentera i una altra per a Menorca”, afirma. 

El principal factor que fa impossible escurçar la llista d'espera –quan va entrar el nou Govern, l'agost, era de 36 casos i ara, de 34– són les condicions laborals que s'ofereixen per cobrir el servei. "Tenim cinc persones a jornada completa i, després, es van fent contractes externs. Però la gent no s'hi presenta per les condicions. Per això, ara estam fent negociacions per millorar-les", defensa la membre de la Conselleria, qui preveu que aquesta partida estigui inclosa en els nous pressupostos del Govern, però en desconeix la quantitat.

Quant al perfil dels casos que atenen, Saneiro assegura que reben tant nins com nines de totes les edats, que han estat majoritàriament víctimes d'abusos per part d'adults del seu entorn. Ara bé, també n'hi ha que arriben arran de patir violència sexual per part d'altres menors d'edat. Sigui com sigui, el tractament pensat per a tots els casos és d'un màxim de 60 hores de sessions, la qual cosa equival a un any i mig de seguiment.

stats