Energia
Societat 11/08/2022

Els comerços, davant les mesures d'estalvi energètic: "Ens afectarà a tots, però tenim ventiladors"

Els comerciants creuen que són regulacions necessàries, però hi ha discrepàncies

2 min
Alguns comerços tornen a obrir a Palma

Palma"Ens afectarà a tots, però tenim ventiladors" és el que respon la propietària de l'Elèctrica Rambles, Francisca Vives, quan li demanes per les noves mesures d'estalvi energètic que han entrat en vigor aquest dimecres a la nit. El Reial decret d'Estalvi Energètic estableix una regulació de la temperatura i una limitació de la il·luminació que han d'aplicar l'Administració pública, comerços i diferents espais culturals o de restauració.

Les opinions són dispars, varien arreu dels diferents establiments de Palma que l'ARA Balears ha consultat. Per una banda, hi ha qui creu que "són mesures necessàries" i que "ens hem d'avesar a les circumstàncies", com ha declarat una de les propietàries del Fornet de la Soca, Maria José Orero. Susana Cardenal, de la botiga de tèxtils Bed's, tot i que sap que ha de complir, creu que la temperatura "ideal seria de 24-25 °C", no limitar als 27 °C, com a mínim als llocs en moviment, on has d'atendre diferents clients alhora i també moure't al magatzem.

Un fet que qüestionen és si aquestes mesures "s'han estudiat", diu Vives, perquè "no hi ha terme mitjà", han afegit des d'una agència de viatges del carrer del General Riera. Les condicions de cada local són "diferents", comenten, mentre expliquen que el seu establiment té un aparador de vidres per on entra el sol a partir del migdia, i que a l'estiu no s'hi pot estar sense aire, "és un problema"; però, en canvi, l'hivern no els "preocupa", perquè s'hi està bé.

En aquest sentit, Vives discrepa, perquè, tot i que ara fa calor, creu que es pot suportar amb els ventiladors, però que per a l'hivern "19ºC és molt poc". Cert és que, en entrar a diferents locals, bars o botigues, t'arribava una ventada d'aire provinent d'un ventilador que estava en marxa.

N'estan exempts?

Aquest dimecres han entrat en vigor les mesures energètiques establertes pel govern espanyol i ja han cridat l'atenció errors comesos per part de l'Administració pública, com la Delegació del govern i de Cort, com no apagar els llums de les façanes a les 22 h per culpa dels "temporitzadors" mal programats, han argumentat. Cal recordar que els únics exempts d'aquesta normativa són les llars i aquells centres on les condicions laborals i les particularitats de cada un prevalguin, com és el cas de centres educatius, hospitals, centres sanitaris, perruqueries, gimnasos o, per exemple, les habitacions dels hotels.

stats