Societat 29/10/2020

La cocaïna és la droga que més consumeixen les persones ateses per Projecte Home a Balears

L'associació ha publicat aquest dijous un informe que avalua les tendències de consum de drogues entre el 2013 i el 2019

Alba Tarragó
3 min
Tot i el lleuger augment del consum d’heroïna, el cànnabis i l’alcohol continuen sent les drogues més consumides a les Illes.

PalmaL'associació Projecte Home ha publicat aquest dijous un informe elaborat a partir de dades dels seus 27 centres de tot l'Estat en què examina les tendències en el perfil de les persones amb problemes d'addicció dels darreres set anys. L'anàlisi està feta a partir dels resultats de 18.683 enquestes fetes entre el 2013 i el 2019 als usuaris de l'organització. En les dades desglossades per comunitats autònomes, es pot observar que a les Illes Balears la cocaïna es postula com la droga de consum principal dels usuaris del centre, en els casos de persones que només en prenen una, amb un 25,7%.

Tot i això, es pot dir que la majoria de les persones que atén Projecte Home a les Balears consumeixen més d'una droga, concretament un 37,6%. Aquest percentatge el conformen els usuaris que prenen alcohol i altres drogues (un 18,8%) i els que prenen més d'una substància en general (també un 18,8%). A banda d'això, la segona droga més consumida en solitari és l'alcohol, en un 10,9% dels casos "en qualsevol dosi", i en un 15,8% "en grans quantitats". El segueixen el cànnabis, amb un 6,1%, i l'heroïna, amb un 2,5%. La resta de substàncies –metadona, altres opiacis o analgèsics, psicofàrmacs, amfetamines, al·lucinògens i inhalants– representen menys d'un 1% del total.

El perfil de les Balears

Les dades permeten saber que el perfil mitjà de les persones que acudeixen al centre de Projecte Home de les Balears és d'un home que té entre 30 i 40 anys, que consumeix més d'una substància i que treballa a temps complet. L'informe de l'Observatori revela que un 78,8% dels usuaris de les Illes són homes i un 21,2%, dones. A més, el grup d'edat que més sol·licita aquests serveis és el d'entre 30 i 39 anys (un 37,6%), seguit del d'entre 40 i 49 anys (un 29,6%). Crida l'atenció que els menors de 19 anys són, juntament amb els majors de 70 anys (un 0,4%), els menys nombrosos, amb un 0,7% del total.

Aquestes xifres avalen la tesi del president de Projecte Home en l'àmbit estatal, Alfonso Arana, que defensa que "ara la tendència se centra en la cocaïna i el consum d'alcohol, que són les drogues principals que motiven la demanda de Projecte Home". Arana i altres membres de l'associació han participat aquest dijous en la presentació per videoconferència del primer informe de l'Observatori de Projecte Home, publicat enguany amb motiu del 30è aniversari de l'organització.

Amb els resultats de l'Observatori, creat el 2012, la majoria dels participants han coincidit en la importància d'analitzar les dades amb una perspectiva de gènere, atès que el perfil de les dones i dels homes atesos per Projecte Home són molt diferents. En l'acte telemàtic hi han estat presents també el president de la Comissió d'Avaluació de l'Associació Projecte Home, Jesús Mullor; la directora de l'Associació Projecte Home, Elena Presencio, i el subdirector general de la Fundació La Caixa, Marc Simón.

Elena Presencio ha estat la més contundent en matèria de gènere. "L'addicció afegeix més vulnerabilitat i estigma social per a elles, que són doblement rebutjades per acostar-se a la il·legalitat", ha denunciat. Segons les dades recopilades, les dones arriben una mitjana de dos anys més tard que els homes als seus centres, amb 40 anys d'edat, aproximadament.

Perspectiva de gènere

Entre les usuàries també destaca el fet que les drogues de major consum són les legals i que sis de cada deu tenen estudis inferiors a la Secundària, segons ha assenyalat Presencio. A més, les dones fan "més jornades laborals a temps parcial, estan més dedicades a la feina domèstica i es veuen més afectades per problemes d'ocupació que els homes", ha afegit la directora.

En aquest sentit, el director de l'Observatori, Jesús Mullor, ha destacat la tendència detectada en el segment femení dels seus usuaris de tot l'Estat, que ha augmentat d'un 13% a un 16%. Aquestes, a més, tenen major tendència a conviure amb altres persones que consumeixen altres drogues i en un 73% dels casos tenen problemes de convivència amb la seva parella.

En el cas de les dones, Mullor ha assenyalat que "entre un 30% i un 40% pateix problemes mèdics crònics". Els problemes psiquiàtrics, en concret, també afecten més les dones, que pateixen ansietat, problemes emocionals i depressions severes en major proporció que els homes.

Una altra de les dades que més criden l'atenció és el tipus de substància que consumeixen ambdós sexes. Per una banda, les tres principals drogues de consum de les dones són, per aquest ordre, alcohol en grans quantitats, cocaïna i alcohol i altres drogues. Per altra banda, els homes consumeixen, de més a menys, cocaïna, alcohol i alcohol i altres drogues.

stats