Societat 23/10/2020

El ‘boom’ de la marihuana fa que el negoci il·legal creixi en la pandèmia

Tant la Policia Nacional com la Guàrdia Civil han detectat un increment del nombre de plantacions, amb més de 70 d’intervingudes d’ençà que va començar l’any

Alba Tarragó
3 min
El ‘boom’ de la marihuana fa que el negoci il·legal creixi en la pandèmia

PalmaEl negoci de la marihuana es manté a l’alça i aconsegueix sumar cada dia més adeptes arran de l’esclat de la pandèmia. “Amb la crisi, ens hem adonat que la gent que abans podia estar relacionada indirectament amb el tràfic de drogues ara s’hi ha ficat de ple, sobretot en el tema de la marihuana, que és molt productiu”, assegura el cap del grup segon d’Estupefaents de la Policia Nacional de les Balears, que prefereix identificar-se amb el càrrec i no amb el nom.

“Es pot dir que hi ha un augment bastant notable tant de producció com de consum”, afirma l’agent a càrrec de la Unitat de Drogues i Crim Organitzat (Udyco). Segons dades d’aquesta unitat, la Policia Nacional ha requisat uns 1.100 quilos de marihuana en plantes i 250 quilos en cabdells des de juny de 2019 fins ara. Si bé per obtenir xifres estadístiques cal adreçar-se al Ministeri de l’Interior, el cos policial pot confirmar que enguany hi ha hagut un increment considerable de les requises.

Un dels motius pels quals el mercat del cànnabis sembla tan atractiu és la facilitat de produir-lo. “A l’interior, hi ha molta gent que s’hi fica perquè és tan fàcil com muntar-ho a casa”, explica el cap d’Estupefaents. En el cas de la plantació d’exterior, tampoc hi ha gaires dificultats si tens terreny i com ocultar-ho. “A Mallorca hi ha moltes zones propícies per a això, tant en terreny pla com elevat”, afegeix. La possibilitat d’autoabastir-se ha fet que la marihuana guanyi terreny a l’haixix, sobretot durant el confinament, en què es va dificultar encara més importar-lo. S’ha de tenir en compte que gairebé tot el que es consumeix d’aquesta droga a Europa prové del Marroc. “Increïblement, l’haixix ha pujat d’ençà que va començar l’any. Com més escasseja, més es demana”, explica el policia de la Udyco, qui assegura que el preu gairebé s’ha duplicat. “Abans estava a uns 2.000 euros el quilo i ara, a 3.500”, assenyala.

Part Forana

Cal tenir en compte que la majoria d’aquestes dades es refereixen a operacions fetes a Palma i als seus voltants, on es concentren les actuacions de la Udyco. La Guàrdia Civil, en canvi, és l’encarregada d’actuar a la Part Forana, amb la col·laboració ocasional d’algunes policies locals i de la Policia Nacional. I coincideix també que la quantitat de marihuana confiscada és superior a la de l’any anterior. Les dades més recents de la Guàrdia Civil revelen que aquest cos de seguretat ha intervingut una seixantena de plantacions des de principis de 2020 i més de 112.500 plantes. Només entre els mesos d’agost i octubre, han requisat uns 300 quilos de marihuana en diferents formats. De fet, gairebé dos terços de les plantacions descobertes durant tot el 2020 es varen eliminar entre el juny i l’octubre.

Una d’aquestes és la que la Guàrdia Civil va considerar “una de les més grans de les Balears dels darrers anys”, amb unes 724 plantes d’exterior de grans dimensions. Es tracta d’un cultiu exterior que els agents varen desmantellar a finals de setembre a Ruberts, un llogaret de Sencelles. Juntament amb això, l’operatiu, en què també va col·laborar la Policia Local del municipi, va requisar més de 40 quilos de cabdells i va arrestar nou persones acusades d’un delicte de salut pública. Entre les intervencions més escandaloses d’enguany també es troba el cop al magatzem del clan d’El Pablo, instal·lat al barri de la Soledat de Palma. Amb la confiscació de devers 2.000 plantes a principis d’abril, policies nacionals i locals varen aconseguir tallar el subministrament d’una vintena de punts de venda de marihuana de la ciutat.

Destaquen també altres intervencions a cultius interiors, com el cas d’un de mig miler de plantes de 100 quilos en total desarticulat aquest octubre, igualment al barri de la Soledat, i un altre de 500 exemplars a Sineu el mes de juny. A Menorca, on es varen detectar més de cinc plantacions durant l’estiu, una de les més importants va ser la que la Policia Nacional va desmantellar a finals de juny i que constava de 200 plantes distribuïdes en dos domicilis, un al Castell i un altre a Alaior.

stats