Societat 15/05/2021

La CNMC troba 12 administracions públiques de les Illes afectades pel càrtel de consultores

L'organisme assenyala l'empresa de Jaume Garau com la "impulsora" de la xarxa estatal amb un "paper preponderant i no merament testimonial"

3 min
Jaume Garau, qui va ser cap de campanya de MÉS per Mallorca la passada legislatura, arrivant als jutjajs de Palma en una imatge d'arxiu

PalmaLa Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC) ha detectat fins a 14 licitacions de 12 administracions públiques de les Balears entre els anys 2011 i 2016 afectades per les pràctiques de la vintena d'empreses acusades de formar part d'un càrtel que manipulava contractes públics. Entre aquestes, es troben Regio Plus i Consultores de Políticas Comunitarias (CPC), les firmes de l'excap de campanya de MÉS per Mallorca, Jaume Garau. Per a ell, la CNMC demana una multa de 35.000 euros, mentre que la seva sòcia, Rocío Cortés, s'enfronta a una de 55.000 euros i la companyia, a una de 33.744 euros.

Totes les licitacions afectades de les Balears, 14 en total, varen ser contractes de l'administració pública amb alguna de les firmes de Garau, és a dir, o bé Regio Plus o bé CPC. Pel que fa als organismes públics implicats, la investigació de la CNMC inclou des del Govern de les Illes fins a ajuntaments. En el llistat apareixen una o més vegades les següents administracions: el Centre Balears Europa, la Direcció General d'Innovació i Investigació Turisme, el Consell Insular de Formentera, l'Institut Oceanogràfic de les Balears, la Direcció General de Fons Europeus, la Direcció General de Cultura, la Secretaria General de Turisme de les Illes Balears, l'Ajuntament de Calvià i l'empresa municipal Calvià 2000 SA per licitacions del 2016; el Patronat Municipal de l'Habitatge de Palma per una licitació del 2015; la Direcció General d'Economia i Estadística per dues licitacions del 2014 i la Direcció General de Pesca per una licitació del 2011.

Regio Plus i CPC, impulsores del càrtel

La CNMC diferencia dues xarxes diferents en el càrtel de consultores: una del nord, centrada en el País Basc, i una de col·laboració estatal, en què es troben la resta de comunitats autònomes. Segons ha informat Europa Press, la investigació situa en la segona xarxa l'empresa de Jaume Garau, Regio Plus, com a "impulsora del càrtel", amb un "paper preponderant i no merament testimonial en l'articulació i manteniment". L'informe adverteix que "és una de les empreses amb major participació en les cobertures".

Regio Plus i CPC –juntament amb les altres sancionades– se sol·licitaven assistència de manera recíproca per presentar-se a contractes negociats sense publicitat i servir-se així d'"ofertes de cobertura". Amb aquestes, demanaven que es presentàs una oferta perdedora o, simplement, que rebutjassin una invitació a participar en el procés. Aquest sistema permetia elevar els preus que pagava l'administració i es limitava l'incentiu a millorar la qualitat dels serveis, segons CNMC. A més, considera acreditat que les dues empreses vinculades a Garau "operaven sota una mateixa adreça des d'un punt de vista estructural i funcional".

De fet, assenyala que en l'expedient consten evidències que els directius de Regio Plus "coordinaven i prenien decisions respecte de les licitacions a les quals es presentava CPC", "com si fos una extensió natural" de la primera empresa, afegeix. Entre les evidències a les quals es refereix la resolució, hi ha nombrosos correus electrònics entre Regio Plus i altres de les empreses investigades, que evidencien la coordinació constant per la concurrència en els contractes públics.

Missatges creuats

"Imagín que si no us ha arribat, us arribarà el fax amb la invitació al procediment negociat sense publicitat de Pesca de Balears (a nosaltres ens acaba d'arribar). Us agrairíem que presentàssiu directament carta de renúncia", consta en un d'aquests missatges. "Es tracta de demanar-te un altre favor, aquesta vegada per a l'Ajuntament de l'Hospitalet. Necessitaríem que ens donàssiu cobertura en un negociat que han de treure i en el qual simplement hauries de presentar renúncia. Digues-me si no teniu inconvenient que els passem les vostres dades", és un altre dels missatges.

El 2015 la responsable d'una altra empresa advertia Garau que per als negociats "s'han de presentar propostes que passin per bones, perquè Intervenció està fent enrere contractacions amb aparença de fraus per tot el país". En un altre correu, Garau apuntava que no creia "que sigui prudent xerrar d'aquest tema per e-mail tantes vegades".

Participació "constant" de Garau i Cortés

Cal recordar que Garau, juntament amb alguns càrrecs del Govern, va ser investigat judicialment per presumptes irregularitats en la tramitació de diversos contractes d'aquest tipus. El jutjat finalment va arxivar la causa. Ara, la CNMC imputa la participació de Garau des d'octubre de 2015 fins al juny de 2018 en el càrtel d'àmbit estatal.

L'afectat va al·legar aleshores que les seves funcions com a directiu de les dues empreses no eren tasques de direcció real, sinó a títol nominal, i que desconeixia les pràctiques de la seva companyia. No obstant això, la Comissió considera que queda constatat que tant Garau com la seva sòcia desenvolupaven aquestes pràctiques "estant normalment en còpia de la resta de correus", amb participació "constant, reiterada, activa i autònoma".

stats