Societat 04/08/2023

Ciutadella executa 23 actuacions per millorar la platja de Cala Blanca

A banda d'aquestes iniciatives, l'Ajuntament ha encarregat una anàlisi per comprovar la qualitat de l'aigua

Iván Martín
2 min
Imatge de la platja de Cala Blanca.

CIUTADELLAEl servei de neteja de platges ha efectuat fins a 23 actuacions durant aquest any per millorar l'aspecte de la platja de Cala Blanca, amb l'objectiu d'afavorir l'experiència dels banyistes i també dels veïns i comerciants, que havien fet arribar queixes al consistori per l'estat de la cala.

Així, s'ha actuat damunt de la cala en tres sentits. En primer lloc, s'ha fet la retirada de posidònia que es du a terme cada any. Fins al mes d'abril, s'han fet aquestes retirades a la part posterior de la platja, però se'n va mantenir la part frontal per protegir la platja de possibles temporals; i a partir del mes de maig, s'ha efectuat la retirada total. Durant la retirada de posidònia també s'ha mogut arena acumulada a la part de darrere cap endavant per reduir la bassa. S'han duit a terme fins a deu actuacions.

En segon lloc, s'ha recuperat arena amb nou actuacions de garbellat de l'acumulació de posidònia retirada situada darrere la platja i dues actuacions fetes per extreure arena acumulada davall el pont del fons de la platja, d'una de les quals se n'ha encarregat l'Ajuntament de Ciutadella amb una màquina cullera i de l'altra, el servei de neteja de platges de manera manual amb pales. Aquestes actuacions s'han realitzat entre els mesos de juny i juliol.

I en tercer lloc s'ha distribuït arena a la platja per reduir la zona deprimida i humida, on es forma la bassa. Han estat en total quatre actuacions per escampar l'arena recuperada de l'acumulació de posidònia i extreta de davall el pont, que s'ha dut a terme durant el mes de juliol. Aquestes darreres iniciatives s'han agilitat gràcies a la predisposició de la Direcció insular de Projectes Sostenibles.

A banda de les accions duites a terme pel servei de neteja de platges, i de manera paral·lela, l'Ajuntament ha encarregat una anàlisi per comprovar la qualitat de l'aigua de la platja, que s'ha fet durant els dies 18 i 21 de juliol. Ha tingut un resultat favorable i assegura que és una zona apta per a banyistes.

El consistori també ha posat en marxa de nou el projecte de recirculació de l'aigua de la platja per evitar la formació de fitoplàncton, un microorganisme que afavoreix la coloració verdosa que presenta la cala quan puja la temperatura durant l'estiu. Aquest és un projecte que ja havia estudiat l'anterior equip de govern, però que no es va executar per haver sobrepassat el termini per acollir-se a les ajudes d'estabilització de places turístiques del Consell, que va acabar el mes de maig.

Per aquest motiu, l'Ajuntament cerca finançament, renovar els permisos amb Costes per poder actuar sobre la zona i revisar i actualitzar propostes econòmiques fetes amb anterioritat per tal que el projecte de recirculació pugui ser una realitat en un futur pròxim.

stats