Renovació del TC
Societat 28/12/2022

Cinc preguntes sobre el nou Tribunal Constitucional

La primera pugna del nou tribunal serà per triar qui en serà el president

3 min
Façana de la seu del TC, a Madrid.

BarcelonaDesprés de setmanes de tensió, finalment el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va desfer aquest dimarts el bloqueig i va proposar els dos magistrats que li pertoquen per renovar el Tribunal Constitucional (TC). Amb els nomenaments de Juan Carlos Campo i Laura Díez per part del govern espanyol i de María Luisa Segoviano i César Tolosa per part del CGPJ, hi haurà un canvi de majories al tribunal, que malgrat tot no esquiva l'ombra de la politització. Aquestes són cinc preguntes sobre el futur TC.

1. Hi ha finalment majoria progressista?

Tot i la maniobra dels vocals conservadors del CGPJ per vetar el candidat dels representants progressistes José Manuel Bandrés, els dos noms escollits finalment per l'òrgan de govern dels jutges no alteren l'equilibri de poders previst per al nou tribunal, que tindrà una clara majoria progressista amb set representants d'aquest sector i només quatre –queda pendent que el PP i el PSOE es posin d'acord perquè el Senat triï el substitut d'Alfredo Montoya, que va plegar per motius de salut– de conservadors.

2. Es mantindrà el frontisme?

La crisi de les últimes setmanes ha deixat seqüeles dins del tribunal. El debat sobre la paralització del debat a les Corts de la proposta del PSOE i Unides Podem per forçar la renovació del tribunal va fracturar el ple, i ara falta veure si amb l'arribada de quatre magistrats nous –un dels quals és l'exministre de Justícia socialista Juan Carlos Campo– es pot tancar la ferida. De moment, entre els que abandonen el TC hi ha el fins ara president Pedro González-Trevijano i el vicepresident Juan Antonio Xiol, però segueixen a l'ens dos dels puntals de la rebel·lió conservadora de fa uns dies i dos dels magistrats més pròxims al PP: Concepción Espejel i Enrique Arnaldo.

3. Qui serà el nou president del tribunal?

Precisament el primer debat que haurà d'afrontar el nou tribunal és qui substitueix els fins ara president i vicepresident, González-Trevijano i Xiol. Les travesses apunten que l'exfiscal general de l'Estat Cándido Conde-Pumpido és qui té més opcions d'aconseguir el primer lloc tenint en compte l'àmplia majoria progressista del nou tribunal, però el seu nom crea malestar entre les files conservadores, fins al punt que part de les maniobres aquests dies al CGPJ buscaven frenar el seu ascens. Caldrà veure si, un cop més, l'ala dura se surt amb la seva i acaba forçant un candidat alternatiu que podria ser la també progressista María Luisa Balaguer.

4. Quines sentències té pendents el nou TC?

El canvi de majories al ple del TC pot ser determinant per a un grapat de carpetes que s'acumulen sobre la taula del tribunal. La primera, la que ha provocat l'última crisi a l'ens: el fre al debat a les Corts sobre la proposta del PSOE i Unides Podem per forçar-ne la renovació. Però, tal com va explicar l'ARA, el nou tribunal també haurà de respondre sobre lleis com la de l'avortament –fa 12 anys que està pendent que es resolgui un recurs en contra del PP–, la d'eutanàsia o la de protecció a la infància, coneguda com a llei Rhodes i que va ser recorreguda per Vox. A banda, també ha de posicionar-se sobre el català a l'escola –amb els recursos contra la llei Celàa i la llei del Parlament per esquivar la imposició del 25% de castellà a les aules– i sobre la fórmula per acatar la Constitució quan es promet el càrrec a les Corts.

5. Què passa amb la reforma que impulsaven el PSOE i Unides Podem?

Una altra de les grans incògnites un cop resolta la renovació del tribunal és què passarà amb la proposició de llei del PSOE i Unides Podem que buscava canviar les majories necessàries al CGPJ per triar magistrats al TC i evitar així bloquejos com l'actual. Aquest dimarts el mateix Pedro Sánchez admetia que perdia urgència si finalment es designaven els nous càrrecs. Fonts socialistes mantenen que la seva idea és presentar-la aviat, tot i que no serà aquesta mateixa setmana.

stats